Tekniken viktig i auktoritära regimer

2:16 min

Mobilmässan i Barcelona hålls precis efter regimens fall i Egypten, där sociala medier och internet spelat en stor roll för utvecklingen.

En av deltagarna på mässan är Khaled Ismail - styrelseledamot i Itida, den myndighet i Egypten som utvecklar landets informationsteknologi. Han är övertygad om att dagens teknologi kommer att få stor betydelse också i andra auktoritära regimer.

– Utvecklingen med ökad öppenhet och sociala medier är en boll som kommit i rullning och som inte går att stoppa, säger Khaled Ismail.

I Egypten spelade Facebook och Twitter en viktig roll när demonstrationer organiserades. Och trots att myndigheten Itida står under regeringen så hjälpte myndigheten hela tiden till att hålla kontakten uppe - inom landet och med omvärlden.

– Till exempel flyttade vi internet till servrar utomlands och tog hjälp av satelliter, säger Khaled Ismail.

Hit till mobilmässan i Barcelona har 50 000 besökare kommit. Det handlar mest om att visa upp sitt företag, knyta kontakter och göra affärer. Teknologins betydelse för öppenhet och demokrati är inget de stora seminarierna handlar om - men det finns i bakgrunden.

Clement Proffit, på ett franskt företaget som bland annat säljer sms-tjänster till teleoperatörer, säger att det här var ett ämne för ett par år sedan. Det är som revolution 2.0 - skillnaden är att 2.0 nu fått genomslag när alla har det i sin mobiltelefon.

Sören Granath, Barcelona

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista