Algeriets kontantsystem har kollapsat

1:57 min

I Algeriet är det stora svårigheter att få tag på kontanter. Landet hör till de rikare länderna i världen med sina enorma olje- och gasinkomster, men de algeriska postens betalningssystem har brakat samman.

Småföretagaren Fares reste i går hela 50 mil till huvudstaden Alger i hopp om att hitta kontanter.

– Självklart har jag kommit hit för att ta ut pengar, säger Fares, som kommer ut på trappan till den fantastiska byggnaden i morisk stil, som utgör huvudpostkontoret här i Alger. Men nej, det finns inga pengar här heller, säger den 23-årige företagaren.

Det visar sig att han varit förgäves på andra postkontor, men tänkt att här på huvudkontoret borde det väl ändå finnas kontanter.

Svängdörren in till den stora tomma posthallen gnisslar med strömmen av kunder, som förtvivlat kommer och går. Ett fåtal har bankomatkort, vilket tycks fungera, men de två postkvinnorna bakom disken är sysslolösa och småpratar med vaktmästaren. Här är stendött.

Den algeriska posten hanterar ungefär 14 miljoner bankkonton, men att få ut sina pengar har sedan många månader varit oerhört komplicerat. Postens kontohavare är ofta offentliganställda, pensionärer, studenter - personer med små marginaler.

Men hela Algeriets banksystem verkar svaja och mycket sker kontant med utrymme för korruption utan kvitton.

Enligt uppgifter här ska italiensk maffia ha stulit pappersrullar och tryckt upp falska sedlar, som är i omlopp, men förklaringarna är kanske fler. Militärregimen Bouteflika skor sig på oljeinkomsterna, men någon insyn i maktutövningen finns inte.

Läkaren Somia säger att alla undviker posten och bankerna nu. Och kontanter läggs på hög hemma hos algerierna, vilket gör systemet ännu trögare.

Alice Petrén, Alger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista