Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA tvingas spara men inte på militären

900 miljarder till krigsmakten
2:19 min

USA ska minska budgetunderskottet med mer än 1 000 miljarder dollar de närmaste tio åren, det sa president Obama när han presenterade sitt budgetförslag.

Med största sannolikhet blir det ytterligare nedskärningar som då främst kommer att drabba det sociala området.

Samtidigt finns det en helig ko som klarar sig utan större besparingar - militären, trots att den slukar en mycket stor del av budgeten.

– Långsiktigt måste sjukvårdskostnaderna i USA minska, sa president Obama på en presskonferens i går kväll svensk tid där han redogjorde för sin budget.

Den allmänna sjukvården för fattiga och äldre är en snabbt växande del av statsutgifterna. Obama nämnde också i förbigående att militärutgifterna kan tänkas skäras ner, men han återkom inte till den frågan utan började istället tala om hur kostnaderna för pensionerna kan minskas.

I USA är det närmast en självklarhet att när statsutgifterna ska behöva bantas så ska det drabba alla möjliga områden, utom militären. Annars finns det att ta av, USA ensamt står för 43 procent av hela världens försvarskostnader.

Av sammanlagt 3 700 miljarder dollar i Obamas budget går nästan 900 miljarder till krigsmakten och andra säkerhetsrelaterade områden.

De rena militärutgifterna minskar visserligen med 3 procent men det beror på att trupperna från Irak ska dras hem, samtidigt ökar själva grundbudgeten för Pentagon, med 4 procent. Och Obama varnade på sin presskonferens för att minska utgifterna för kriget i Afghanistan.

– Redan den hittillsvarande budgeten är tuff för trupperna i Afghanistan, ytterligare nerdragningar kommer att försvåra för dem, sa Obama på presskonferensen.

Ändå kommer det förmodligen att bli så att också militären kommer att få dra åt svångremmen något, om inte annat av symboliska skäl.

Pentagon har lagt fram en plan om att minska kostnaderna med tre procent per år i fem år, men det sker alltså från en mycket hög nivå.

En ny sak är också att de hittills så försvarsvänliga republikanerna även de kan tänka sig vissa nerdragningar i militärutgifterna och det redan i den löpande budgeten, inte minst finns det många teaparty-anhängare som vill minska framförallt USA:s militära insatser utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".