Riksbanken behåller räntan oförändrad

På torsdagsmorgonen kom det väntade beskedet att Riksbanken håller reporäntan oförändrad på 2 procent. Räntorna ligger nu på en historiskt låg nivå. När räntan ändras nästa gång så blir det uppåt, enligt Riksbanken.

Med den handlingsregel som i princip gäller för Riksbankens beslut att det är först om inflationen är på väg att gå över 2 procent som det läge för att höja styrräntan är dagens beslut minst sagt väntat.

Dyrare olja
Färska siffror för konsumenttpriserna visar att prisökningarna från maj förra året till maj i år blev 1,2 procent och det trots att importpriserna stigit bra mycket mer än så under samma tid, närmare bestämt med drygt 4 procent och enbart under maj i år med 1,3 procent. Det är främst dyrare olja och högre bränslepriser som slagit igenom.

Men för Riksbanken är viktigare att se på vad som händer med pristrycket i den svenska ekonomin och då ser det fortfarande rätt lugnt ut.

Producentpriserna stiger visserligen men signalerar fortfarande inget behov någon räntehöjning.

Låga löneavtal
Till stor del beror det på att rationaliseringarna i företagen fortsätter och att de nya löneavtalen hamnat på en låg nivå, delvis till följd av arbetslösheten ser att bita sig fast på över 5 procent både i år och nästa år.

Men förutsatt att konjunkturen gradvis fortsätter upp både i Sverige och i omvärlden rycker också tidpunkten för höjning närmare, även om den allmänna gissningen fortfarande är att det kanske dröjer till början av 2005.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".