Flera gripna efter avvisningsprotest

1:20 min

Polisen i Göteborg har i natt gripit femton personer och omhändertagit 90 för att de försökt hindra en transport av irakiska flyktingar som ska avvisas från Sverige nu på morgonen.

Ungefär 150 demonstranter hade samlats vid Migrationsverkets förvar i Kållered i ett försök att hindra transporten. Ulf Edberg är presstalesman på polisen.

– Det har då varit ett antal demonstranter som har parkerat sina bilar och hindrat in och utfart och så har de satt fast sig själva med buntband i och vid fordonen. Polisen har med kroppskrafter varit tvungna att flytta på demonstranter, men ingen är skadad, säger Ulf Edberg.

De omhändertagna demonstranterna kördes in till Göteborg och de som är gripna för ohörsamhet mot ordningsmakten kommer nu att förhöras. Just nu är det inga demonstranter kvar och planet med 15 irakier beräknas lyfta klockan åtta.

Demonstrationen ordnades av nätverket Aktion mot deportation där Hanna Järemar är aktiv.

– Vi kommer inte att ge upp. Den här blockaden var dels en fysisk blockad där vi verkligen ville försöka stoppa den här deportationen men det var också en symbolisk handling för att visa irakierna att alla i Sverige inte är rasister och att det finns människor som inte tycker att de här utvisningarna är okej, säger Hanna Järemar.