Barnens hälsa hotad

Hälsan hos världens barn är hotad. Trots insatser för att komma till rätta med hälsorisker i miljön tillkommer hela tiden nya, i form av kemikalier, ökande trafik och krympande ytor för barnen att leka på.

En ny atlas som Världshälsoorganisationen har tagit fram lagom till den miljökonferens som just nu pågår i Budapest, visar grafiskt hur hoten fördelas i världen.

Barnen i parken intill kongresskvarteret i Budapest leker obekymrat vidare, helt omedvetna om att ministrar och experter från hela Europa allvarligt diskuterar deras hälsa och framtid i huset intill. Och inte bara deras.

Enligt den nya atlas över barns hälsorisker som WHO presenterar, har barnens miljö försämrats globalt. Varje år dör mer än tre miljoner barn under fem år i världen på grund av yttre faktorer i miljön.

Nya hot tillkommer
Men de nya hoten; ökad industrialisering, växande megastäder, klimatförändringar och fler kemikalier, har fortfarande mindre betydelse än de gamla: brist på rent vatten, toaletter och avlopp, dålig inomhusmiljö och malaria.

Diarré till exempel som oftast beror på förorenat vatten, dödar drygt hälften av de tre miljonerna. Smutsigt vatten är vanligt i världen. Floden Ganges får till exempel ta emot mer än en miljon liter orenat avloppsvatten varje minut.

Förutom diarré orsakar det kolera, dysenteri, tyfus och ögonsjukdomen trakom.

Lång lista
Listan över hälsorisker kan göras ännu längre. Blyad bensin, arsenik i dricksvatten, passiv rökning, farliga leksaker och gift i maten hotar världens barn idag.

I framtiden kommer klimatförändringar, ozonuttunningen, organiska miljögifter och kemikalier som ingriper i hormonsystemet bli de nya hoten, spår WHO.

Den pågående konferensen i Budapest fokuserar på barn, eftersom de är mer känsliga för miljöfaktorer än vuxna. På grund av sin storlek får de högre doser miljögifter per kilo kroppsvikt. Därför vill många experter att man ska tillämpa försiktighetsprincipen när det gäller att sätta gransvärden för nya kemikalier.

Öppnat ögonen
Även om uppgiften att minska hälsoriskerna för barnen kan kännas överväldigande, visar Budapestmötet att åtminstone Europas experter och politiker har fått upp ögonen för problemen.

Mötet har samlat mer än 1 000 deltagare fån ett femtiotal länder.

En del av de beslut som fattades på den förra miljökonferensen i London 1999 har faktiskt genomförts. Det visar det elektroniska bibliotek som WHO har sammanställt om barnhälsa och miljö och som i dagarna lanseras på internet.

Anna Larsson, Budapest
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista