Flera skadade i sammandrabbningar i Libyen

1:44 min

I hamnstaden Benghazi samlades uppmot ett par tusen människor i natt för att protestera mot regimen och mot gripandet av en känd regimkritiker. Hundratals demonstranter drabbade samman med polis och regimanghängare i Libyens näst största stad.

Enligt brittiska BBC ska polisen ha använt vattenkanoner och demonstranterna ska ha kastat sten. Flera hundra människor har drabbat samman med polis och regimanhängare i Benghazi, säger vittnen och lokala medier till Reuters.

Enligt siffror från Al-Jala-sjukhuset i staden Benghazi uppgår antalet skadade till minst 38 efter nattens oroligheter, som ska ha utlösts av att Fethi Terbel, en advokat och mänskorättsaktivist hade gripits.

Den gripne regimkritikern Fahti Tarbel är människorättsaktivist och advokat. Han företräder familjerna till de 14 personer som dödades under protesterna i Benghazi 2006, som hölls mot publiceringarna av Muhammed-karikatyrerna. Det var också inledningsvis dessa anhöriga som samlades utanför polisstationen för att kräva att Tarbel frisläpptes.

Senare anslöt sig fler och enligt sajten Libya al-Youm skingrade polis folkmassan med gummikulor och tårgas.

Den samlade folkhopen ropade slagord som "folket kommer att sätta stopp för korruptionen", enligt Qurina, en annan sajt. Tarbel som gripits på oklara grunder, släpptes.

I morgon, torsdag, har demonstrationer utlysts, bland annat på Facebook. Upplägget till protesterna påminner om revolterna i grannländerna Tunisien och Egypten, men det finns också ett annat syfte.

Man vill med demonstrationen även uppmärksamma de 14 personer som dödades i landet 2006 i samband med de våldsamma kravaller som skakade flera muslimska länder i efterdyningarna av danska Jyllands-Postens publicering av karikatyrbilder av profeten Muhammed i september 2005.

Muammar Kadaffi, som suttit vid makten sedan 1969, har i förväg försökt svartmåla eventuella missnöjesyttringar genom att låta en representant för familjerna till "Benghazis martyrer" framträda i söndags.

– Vi tänker inte låta förrädare och legosoldater ta för sig av blodet som spillts av våra söner, sade talaren.

Den Umeåboende libyske oppositionsaktivisten Shaban Elgale säger till TT att läget är väldigt spänt i hela Libyen.

– Det här är en stor grej, det är ett frihetståg som går i landet för att förändra det politiska och ekonomiska läget som varit väldigt kontrollerat av regimen i 41 år. Folk är trötta på den här regimen. Folk vill ha förändring. Libyen är ett rikt land med många resurser, men ungdomarna flyr landet. Det finns ingen framtid för dem, säger Elgale.

EU manade på onsdagen libyska myndigheter att låta sina medborgare fritt uttrycka sina åsikter, och menade att landet måste lyssna på protesterna. Natten till onsdag drabbade säkerhetsstyrkor samman med demonstranter och många skadades.

– Vi uppmanar också till lugn, och att allt våld ska undvikas, sade en talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton.

Erik Norwald

Ekot

Agneta Ramberg, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista