FN-möte diskuterar världens fattigdom

På torsdagen samlas 400 ledare från företag, fackföreningar, frivilligorganisationer och länder i FN för att diskutera hur företag kan hjäpa till att minska fattigdomen i tredje världen.

Mötet kallas Global Compact och initiativet kom från FN:s generalsekreterare Kofi Annan för fem år sedan.

Tanken är att företag som verkar i tredje världen och tjänar pengar på att lönerna och omkostnaderna är låga där, också bör ta ansvar för de fattigaste ländernas utveckling.

Hindra barnarbete
Det handlar till exempel om att inte använda sig av barnarbetare, värna miljön och inte hindra arbetare från att organisera sig.

Global Compact-mötena är ett slags rundbordssamtal där företrädare från en rad områden, beslutsfattare, företagsledare och frivilligorganisationer tillsammans skall ta fram riktlinjer för hur företagen skall agera.

En av huvudfrågorna på torsdagens möte blir att få förmå företag att aktivt motarbeta korruptionen som ju är utbredd i många utvecklingsländer och ta fram riktlinjer för hur det skall gå till.

”Utnyttja globaliseringen”
En av huvudtalarna på torsdagens möte är Brasiliens president Lula da Silva, som menar att istället för att motsätta sig frihandel och globaliseringen av ekonomin, borde fattiga länder försöka utnyttja den för att ta sig ur fattigdomen. Samma ståndpunkt har Kofi Annan.

Från Sveriges sida deltar flera höga chefer från företag som Ericsson, Skanska, ICA och Folksam och näringsminister Leif Pagrotsky.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".