Subventionerat sötningsmedel.

Förslag om minskat stöd till sockerindustrin

Ett förslag som EU-kommissionären Franz Fischler väntas presentera nästa månad kan innebära att sockerpriserna sänks med 40 procent och större möjligheter för länder utanför EU att komma in på sockermarknaden.

EU:s omfattande stöd till sockerindustrin är en av de mest kontroversiella inslagen i unionens jordbrukspolitik.

Subventionerna på mer än tolv miljarder kronor varje år innebär att sockerpriser inom EU är tre gånger högre än på världsmarknaden. De innebär också att det blivit mycket svårt för fattigare länder i Afrika och Latinamerika att få lönsamhet i sin sockerproduktion.

EU dumpar priserna
Trots att det är betydligt billigare att producera socker i de här länderna konkurreras det sockret ut av EU-sockret eftersom EU dumpar priserna via generösa exportbidrag.

EU har under lång tid fått kraftig kritik för sitt socker stöd av bland annat världshandelsorganisationen WTO och nu väntas alltså kommissionär Franz Fischler komma med ett förslag som innebär sänkningar både av produktions- och exportbidragen.

Kraftig exportminskning
Enligt nyhetsbyrån Reuters skulle det komma att innebära sänkta sockerpriser med upp till 40 procent i EU och en sänkning av den mängd socker som exporteras med runt 80 procent.

EU:s sockerbönder, varav de flesta finns i Frankrike, Tyskland och Polen, ska enligt förslaget kompenseras till hälften för det stöd som nu uteblir.

Men som sagt, det här är ett förslag som EU-kommissionen väntas komma med. Därefter ska EU-länderna komma överens om nya regler. Då kommer olika nationella särintressen, ivrigt understödda av den europeiska sockerindustrin, att göra allt för att behålla dagens system.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".