Ökning av brott mot homosexuella

Antalet anmälda brott som riktar sig mot homosexuella ökade drastiskt under förra året. Det visar Säpos rapport om brott, kopplade till rikets säkerhet under fjolåret.

Rapporten behandlar anmälda brott med koppling till främlingsfientlighet; vit makt-ideologi, antisemitism, homofobi, men också antifascism och djurrättsaktivism.

Homofobiska brott ökar mest
Bland de här brotten har anmälningarna om homofobiska brott ökat mest; 38 procent under 2003. Sedan statistiken började föras år 1997 är ökningen 76 procent. Enligt Säpo beror det framför allt på den lagändring som gör det brottsligt att uttrycka sig kränkande mot homosexuella.

– Det är allvarligt. Samtidigt kan jag också se det positivt, för vi tror att det också bygger på en ökad anmälningsbenägenhet, det vill säga att de personer som är utsatta för den här typen av brott, har fått ett större förtroende för lagstiftningen, och har ett förtroende för att myndigheter hanterar den typen av anmälningar. Det är också positivt. Det är allvarligt att de ökar, men det är positivt att få in de anmälningarna, säger Klas Bergenstrand som är Säpos chef.

Men ni tolkar det som att anmälningsbenägenheten har ökat, snarare än att de faktiska brottsligheten har ökat?

– Ja, det är inte bara vår tolkning. Vi har varit i kontakt med de som kan området, forskare och Homo. det är en gemensam uppfattning att brottsligheten i sig inte har ökat, men däremot anmälningsbenägenheten och därmed förtroendet för vår kapacitet att hantera den typen av brott.

Vit makt-brotten har också ökat - hur ser ni på det?

– Det är alldeles tydligt att de grupperna vill sälja sitt budskap på ett tydligare sätt än tidigare. Det är fråga om att hålla konserter och att sprida propagandamaterial. Det kan man säga är allvarligt, för det kan på sikt leda fram till en tillväxt av de grupperingarna. Det är allvarligt i sig, säger Klas Bergenstrand.

Antifascister står för skadegörelse
Antalet anmälda brott kopplade till vit makt-ideologi ökade med 12 procent. Framförallt rörde det sig om hets mot folkgrupp, skadegörelse och klotter.

Samtidigt har anmälda brott från antifascistiska sympatisörer ökat med 26 procent. De är nu uppe på den högsta nivån sedan statistiken började föras 1997. Skadegörelse och bråk i samband med demonstrationer är vanliga skäl till anmälningar.

Våldet mellan mellan vit makt-anhängare och antifascistiska anhängare ökade också under året.

Brottsanmälningar mot djurrättsaktivister har fortsatt öka och har tredubblats sedan 2001. Enligt Säpo har aktivisterna gått in för att trakassera ett fåtal pälsdjursuppfödare och butiker. Brotten med antisemitiska motiv legat i stort sett konstant sedan 1998.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista