Nätverk bildat mot hedersmord

För första gången har en gemensam europeisk satsning gjorts för att förhindra hedersmord och gripa förövarna. Poliser från 20 EU-länder har träffats för att starta ett nytt samarbete och här spelar Sverige en viktig roll.

– Det har varit ett totalt genombrott. Det är den första stora europeiska konferensen som har hållits kring de här frågorna och polisen har gått in som en oerhört engagerad aktör, säger Bim Björling, orförande i Kvinnoforum och nyss hemkommen från den första europeiska konferensen om hedersmord.

Bildade nätverk
Poliser från 20 europeiska länder deltog i konferensen och ett nätverk bildades för att kunna utbyta information och för att lättare kunna gripa dem som utför eller hjälper till att genomföra hedersmord.

För eftersom de som begår brottet inte låter sig stoppas av nationella gränser måste också polis och andra myndigheter vara gränsöverskridande i bekämpningen av denna typ av brottslighet.

– Det är helt avgörande att få till stånd ett effektivt, transnationellt samarbete på europeisk nivå därför att de här klanerna, familjerna, grupperna ofta befinner sig i olika länder och för att man systematiskt använder sig av detta och också gemensamt planerar den här typen av våld och mord. Då ska polisen snabbt kunna ingripa samtidigt i alla länderna, säger Bim Björling.

Ny konferens i Sverige
I höst följer ytterligare en konferens som ska hållas i Sverige och Bim Björling anser att Sverige har en viktig roll att spela för att bekämpa hedersmord i Europa.

– De av oss som har jobbat länge med de här frågorna och har en lång erfarenhet har ett ansvar för att alla andra inte ska behöva uppfinna hjulet igen utan man också genom detta europeiska nätverk delar erfarenheter, driver på varandras utveckling av metoder och framför allt har gemensamma vägar till att samla in statistik, säger Bim Björling.

Malin Mendel Westberg
malin.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista