Vinst för norskt lågprisflyg

1:00 min

Norska lågprisflygbolaget Norwegian presenterar i dag ett resultat efter skatt på motsvarade 210 miljoner svenska kronor för fjolåret. Det är ett resultat av en kraftig passagerartillväxt, enligt företaget.

Under förra året flög över tretton miljoner passagerare med Norwegian, en ökning med 21 procent jämfört med året innan.

Och flygbolaget har under året lyckats minska kostnaderna väsentligt vilket stärker konkurrenskraften ytterligare, enligt företagets vd Bjørn Kjos.

För fjärde kvartalet blev resultatet efter skatt motsvarande minus fem och en halv miljoner svenska kronor, något som enligt företaget beror på betydligt högre bränslekostnader jämfört med samma period året innan.

2010 var ett utmanande år för flygbranschen med en rad strejker, en höjning av bränslekostnaderna och en period av stängt luftrum i samband med vulkanutbrottet på Island.

Under 2011 förväntar sig Norwegian en fortsatt tillväxt på 20 till 25 procent, mycket beroende på satsningen på större flygplan med lägre bränsleförbrukning.

Förutom charterflyg från Norge så väntas största tillväxten i Sverige och i Finland, där Norwegian öppnar en ny bas i Helsingfors om drygt en månad.

Jenny Sanner Roosqvist, Helsingfors

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista