Mindre vinst för Kinnevik

3:36 min

Investmentbolaget Kinneviks vinst har fallit till knappt fjorton miljarder kronor före skatt för 2010. Det är nästan tre miljarder sämre än vinsten under 2009. Trots det är bolagets vd, Mia Brunell Livfors tillfreds.

– Vi är väldigt nöjda med det förra året. Vi hade ett fantastiskt år. Vi visade goda operationella resultat i de olika bolagen, både Telecom media och Korsnäs. Många hade sina starkaste år någonsin. Samtidigt hade vi starka kursuppgångar, som totalt sett gav en väldigt bra avkastning för Kinnevik, säger vd Mia Brunell Livfors.

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik är storägare i bland annat mobiloperatörerna Millicom och Tele 2, och mediebolagen MTG och Metro. Dessutom äger Kinnevik Korsnäs. Det har man gjort i 75 år, lika länge som Kinnevik har funnits.

Korsnäs är en av världens största tillverkare av vätskekartong som används till dryckesförpackningar. I januari tvingades Korsnäs att flagga för en lägre vinst efter problem vid anläggningen i Gävle. Men vinstvarningen är inget som bekymrar ägarbolagets vd Mia Brunell Livfors.

– Om man tittar på året som helhet så hade Korsnäs ett av de bästa resultat de har haft, men vi hade en del produktionsstörningar under det fjärde kvartalet, mer av engångskaraktär, och där har vi vidtagit åtgärder, så det ska inte hända igen.

I ett investmentbolag är substansrabatten viktig att titta på. Det är skillnaden mellan marknadsvärdet på tillgångarna, och vad investmentbolaget värderas till på börsen. Kinnevik har en substansrabatt på hela 34 procent, och om vd Mia Brunell Livfors är nöjd med årets resultat, är substansrabatten något hon definitivt inte är nöjd med. Förhoppningen är förstås att rabatten ska minska eller försvinna helt.

– Ja, vi tycker ju att rabatten är ett märkligt fenomen här, därför att vi historiskt sett fantastisk avkastning, med i snitt tjugo procent per år under de senaste trettio åren. Det finns ingen komplicerad skatteavbränning i strukturen om vi skulle sälja innehav. Vi har väldigt låga kostnader för att driva vårt huvudkontor. Och om vi tittar just nu så tycker vi att vi också har väldigt bra positioner för att kunna fortsätta växa bra i framtiden, mycket fokus på konsumenttjänster och utvecklingsmarknader.

– Så vi tycker väl att rabatten känns hög, säger Kinneviks vd Mia Brunell Livfors.

Då Mia Brunell Livfors ska beskriva hur Kinnevik ska tjäna pengar i framtiden, hamnar hon gärna utrikes.

– Det som vi har är väldigt starka konsumentbolag, med mycket fokus på utvecklingsländer. Ungefär 50 procent av omsättningen kommer från utvecklingsländer, med fokus på Östeuropa, Sydamerika och Afrika. Det är både telecom-tjänster, mediatjänster, samtidigt som vi nu gör nysatsningar inom microfinansiering, jordbruk och inte minst online, säger Kinneviks vd Mia Brunell Livfors.