Foto: Maja Suslin/Scanpix

Malmöskola övervakas av 80 kameror

En skola i Malmö har 80 övervakningskameror i lokalerna, detta trots att Datainspektionen (DI) har ansett att kameraövervakningen är kränkande för eleverna.

När Datainspektionen gjorde sin utredning om skolan i Malmö fanns där 29 övervakningskameror som filmade eleverna under dagtid. DI fann då att övervakningen var kränkande för eleverna och förelade skolan att upphöra med övervakningen under dagtid.

När DI följde upp ärendet för att se om direktiven hade följts, uppdagades att kamerorna hade slagits på igen, bara några dagar efter Datainspektionens utlåtande i oktober 2008.

Förra året, när Datainspektionen gjorde ytterligare en inspektion, fanns 55 övervakningskameror riktade mot platser dit allmänheten inte har tillträde, det vill säga nästan dubbelt så många som vid inspektionen 2008. Sedan den inspektionen har ännu fler kameror satts upp och nu finns ett 80-tal kameror uppsatta.

Enligt utbildningsnämnden i Malmö, som är ansvarar för övervakningen, utsattes skolan för brand, inbrott och vandalisering så fort kamerorna stängdes av strax efter Datainspektionens första besök. Skolan valde då alltså att sätta på kamerorna igen, och sedermera installera ännu fler.

Datainspektionen bedömer att 28 av skolans övervakningskameror bör stängas av under dagtid för att skolan ska kunna bedöma och utvärdera andra åtgärder mot bland annat vandalisering.

De kameror som är aktiva enbart kvällar och nätter, då ingen undervisning sker är lagliga att använda.

Fråga

Erik Norwald

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista