Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Ny skollag ger rätt att överklaga beslut om stöd

I dag är lagen i praktiken tandlös
1:43 min

Elever och föräldrar kommer att få större möjlighet att kräva sin rätt i skolan, till exempel när det gäller att få extra stöd. Det handlar om den nya skollagen som träder i kraft i sommar.

– Den tycker jag är väldigt positiv. Alla våra anmälningsärenden som vi har när det gäller särskilt stöd och de brister vi ser visar på att det behövs ett tydligare regelverk med en skarpare rättighet för de här eleverna som behöver särskilt stöd, säger Skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn.

I dag står det i lagen att skolor och kommuner måste ge elever det stöd de behöver för att klara målen. Men i praktiken är lagen tandlös. Hundratals föräldrar anmäler sin skola varje år för att de inte ger det här stödet.

Olika enkätundersökningar till lärare och rektorer brukar ge ännu "tråkigare" resultat. Svaren visar att tusentals elever i behov av stöd varje år, inte får det. Skolorna vill ge, men mäktar inte och brist på pengar är ofta skälet.

Skolinspektionen kan bara kritisera skolor som bryter mot lagen, inte till exempel bötfälla.

Den 1 juli ges elever och föräldrar rätt att överklaga rektors beslut om åtgärdsprogram. Om rektor säger nej till ett sådant, kan föräldrarna klaga. Om åtgärdsprogrammet är för lamt med för lite stöd, kan föräldrarna klaga. Skolväsendets överklagandenämnd ska avgöra ärendena.

Kommunerna måste också införa rutiner för att ta emot folks klagomål på skolorna och utbildningarna. Barn med svårigheter ska få sina behov utredda skyndsamt, som det heter.

I den nya lagen får Skolinspektionen också möjlighet att vitesförelägga skolor och kommuner som vägrar att följa inspektionens beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".