Skärpta straff för helikopterrånet

Åklagare Leif Görts kommenterar domen i P4 Extra
7:55 min

Även hovrätten dömer två av de delaktiga i det så kallade helikopterrånet för grovt rån, två för medhjälp till grovt rån och en för skyddande av brottsling. Fängelsestraffet skärps för tre av de dömda. Tingsrättens friande dom mot en av de åtalade fastställs.

Hovrätten har prövat domarna mot sex av de totalt tio personer som åtalats för delaktighet i rånet mot G4S:s värdedepå i Västberga i september 2009.

Piloten och den man som var inne i värdedepån vid helikopterrånet fick skärpta straff av hovrätten. De båda får åtta års fängelse.

När det gäller piloten och den 31-åring som var inne depån så har brottet ett mycket högt straffvärde, enligt rätten. Det överstiger klart minimistraffet, men är ändå inte så högt som tio års fängelse vilket åklagaren hävdat. Straffvärdet är därmed högre än vad tingsrätten ansett.

Den 39-årige man som kallats "hjärnan" får skärpt straff från tre till fyra år. Två andra män, 34 och 38 år, får sin straff fastställda på två respektive ett års fängelse. Den förste döms för medhjälp till grovt rån den andre döms för skyddande av brottsling.

Hovrätten fastställer tingsrättens friande dom mot den 24-åring som ska ha placerat ut väskor med bombattrapper vid polisens helikopterhangar i Myttinge.

Advokat Leif Silbersky som företräder helikopterpiloten säger att domen är en besvikelse.

– Vi hade i första hand hoppats på en frikännande dom och i andra hand ett sänkt straff. Men å andra sidan skriver hovrätten att praxis saknas på det här området, så det öppnar för vissa möjliheter att få prövning i Högsta domstolen, säger Leif Silbersky.

Åklagaren Leif Görts är däremot nöjd.

– Det var en ganska väntad dom och jag är ganska nöjd, även om jag tycker att man borde ha dömt till längre fängelsestraff, säger han.


TIDIGARE RAPPORTERING:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".