Anton får äntligen gå i skolan

2:28 min

Anton Viding, som inte fick gå i skolan på grund av sin ADHD, får nu en plats i den skola familjen önskat. Ekot rapporterade tidigare i dag om Anton och hans kamp för att få gå i skolan.

– Vi har fått besked om att Anton nu ska få plats på skola med behandling. Det är det vi har velat i 11 månader, säger Antons mamma Julia Viding.

Anton Viding slutade gå till skolan för snart ett år sedan, när hans skola inte klarade av att ge honom det stöd så att han kunde delta i undervisningen. Sedan dess har hans familj kämpat för att han ska få plats i en specialskola, där personalen har kunskap om ADHD och Antons behov. Men svaret har varit nej - fram tills nu. Ingrid Widebäck är socialchef i stadsdelen Hägersten-Liljeholmen.

– Det är beklagligt att det tagit så oerhört lång tid, vi trodde att det skulle lösa sig med en samverkansklass, men när det inte gjorde det så fattade vi och utbildningsförvaltningen det här beslutet, säger Ingrid Widebäck, socialchef i stadsdelen Hägersten-Liljeholmen.

Det var ju den här skolan som ni sa nej till i september. Hur kan det bli nej i september och ja nu?

– Vi trodde att det skulle gå att hitta en annan lösning.

Skolan och kommunen är skyldig att ordna undervisning för alla barn, oavsett vilka stödåtgärder som behövs och oavsett kostnaderna. Att det nu ändå tagit nästan ett år att lösa Anton Vidings skolgång är oacceptabelt tycker oppositionsborgarrådet Roger Mogert efter att ha lyssnat på Ekots reportage.

– Man blir ju ledsen när man hör det, det är ett barn som vill gå i skolan men kommer i kläm för att kommunen inte gör vad den ska, säger han.

Vem bär ansvaret?

– Ja, kommunen och den politiska ledningen. Det finns ingen annan som bär det ansvaret.

Högsta ansvarig för skolan i Stockholms stad är skolborgarrådet Lotta Edholm. Hon tycker att det är oacceptabelt att barn kan vara utan skolgång så lång tid som ett år, och säger att stadsdelsförvaltningen och skolan borde ha löst situationen snabbare.

– Det är inte acceptabelt och det man förstår här är ju att det handlar om olika delar av staden som inte tagit sitt ansvar och kommunicerat med varandra och med föräldrarna och barnet, för ansvaret är absolut och går inte att komma ifrån, säger Lotta Edholm.

#text=4351793# att gå i skolan. Men ändå utestängs hundratals barn varje år. Läs Ekots tidigare reportage om Anton Viding som inte hade gått i skolan på snart ett år, trots att han ville. (Ekot 16 februari 2011)

#text=4351358#en skola som inte ger undervisning till elever i behov av särskilt stöd? Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen svarade på lyssnarnas frågor.

Diskussionen pågår på nätet

#text=4352884#som utestängs från skolan, trots att de har rätt till skolgång, började på mikrobloggen Twitter. Antons mamma skickade en tweet om att hennes son förvägrats att gå i skolan, som Ekots reportrar snappade upp.

#text=4351682#Diskussion om elever som inte går i skolan mellan Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen och Per-Arne Andersson, Sveriges kommuner och landsting.

Tove Svenonius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.