Bank of England. Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix.

Stigande inflation i Storbritannien

"Läget är svårbedömt"
1:41 min

Inflationen i Storbritannien kommer att fortsätta att stiga i år, men väntas sen sjunka ner mot procentmålet nästa år. Det sa den brittiska centralbankschefen Mervyn King, när han i dag på en presskonferens presenterade årets första inflationsrapport.

Stigande världsmarknadspriser på bland annat olja och livsmedel, och den höjda momsen vid årsskiftet, gör att centralbanken tror att inflationstakten kommer att toppa någonstans mellan fyra och fem procent i år för att sedan vända ner mot tvåprocentsmålet i mitten av nästa år. Men läget är svårbedömt, sa centralbankschefen.

Inflationen nästa år kan hamna både under och över målet.

Det som kan bidra till högre inflation är att företag och löntagare försöker kompensera sig för inflationen med höjda priser och löner.

Men lägre inflation än väntat kan orsakas av att den ekonomiska återhämtningen efter krisen blir svagare än väntat, enligt centralbankschefen, som också sa att banken skrivit ned sin tillväxtprognos.

Tillväxten bedöms ändå hamna på i snitt tre procent de närmaste åren.

Men också här är osäkerheten stor.

Sista kvartalet ifjol stod den brittiska ekonomin och stampade, men ökad efterfrågan på världsmarknaden och en försvagning av pundet ger skjuts åt exportindustrin, samtidigt som regeringens åtstramningspolitik och stigande priser kan hämma den inhemska efterfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".