Många reaktioner på Antons öde

1:40 min

Många har reagerat på Ekots rapportering under dagen om Skolinspektionens statistik över anmälningar från föräldrar om att deras barn inte får eller kan gå i skolan. Många har också reagerat på historien om 16-årige Anton Viding som inte kunde fick i skolan på grund av sin ADHD.

Enligt Skolinspektionens statistik, som kom idag, ökade anmälningarna från föräldrar om att deras barn inte får, eller kan gå i skolan, med 68 procent - till 239 stycken.

Många handlar om att skolorna inte utreder vilka svårigheter eleverna har, och inte sätter in rätt stöd. Ibland slutar det med att barnen inte vill eller kan gå i skolan.  De far för illa.

Skolinspektionen har en lång lista på skolor och kommuner som bryter mot författningarna om skolplikt i skollagen.

I dag kunde lyssnarna chatta med Skolinspektionens chef Ann-Marie Begler på Ekots webb - 100 berättelser och frågor kom in.

En om en 14-årig pojke som varit hemma i tre år, bollad runt till BUP, skolan, socialen, och inte fått någon undervisning, skolan blev fälld av skolinspektionen men vad hjälper det.

”Får skolan stänga av min son har ADHD i tre veckor bara för att andra föräldrar klagat på honom?”

Många tog upp att deras skola sagt nej till stöd för att det fattas pengar och att barnen nekas plats på skolor för elever med särskilda behov.

Reaktionerna under dagen på Ekots nyheter om barn som får för dåligt stöd i skolan har varit ovanligt många och kraftiga. En del föräldrar hoppas nu på den nya skollagen som kommer i sommar. Där föräldrar och elever får rätt att överklaga rektorers beslut om åtgärdsprogram och om stödet är för dåligt eller fel.

#text=4351682#Diskussion om elever som inte går i skolan mellan Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen och Per-Arne Andersson, Sveriges kommuner och landsting.

#text=4354017#| Hör pappan till en son med ADHD och autism, Eva Nordin-Olson som är ordförande i Autism- och aspergersförbundet och Bengt Hansell, Ekots reporter i skolfrågor klockan 17.

#text=4351793# att gå i skolan. Men ändå utestängs hundratals barn varje år. Läs Ekots tidigare reportage om Anton Viding som inte hade gått i skolan på snart ett år, trots att han ville. (Ekot 16 februari 2011)

#text=4351358#en skola som inte ger undervisning till elever i behov av särskilt stöd? Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen svarade på lyssnarnas frågor.

Diskussionen pågår på nätet

#text=4352884#som utestängs från skolan, trots att de har rätt till skolgång, började på mikrobloggen Twitter. Antons mamma skickade en tweet om att hennes son förvägrats att gå i skolan, som Ekots reportrar snappade upp.

Bengt Hansell

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista