Känslig Bahrain-balansgång för USA

1:56 min

USA fortsätter sin diplomatiska balansgång när oroligheterna nu spridits till nya länder i Mellanöstern. Ett känsligt land för USA är Bahrain, där det finns en mycket stor amerikansk flottbas.

Efter att protesterna började i Bahrain i söndags var det till en början tyst från det officiella USA. Men efter att två demonstranter dödats sa amerikanska UD att man var "mycket oroat" över våldet och man uppmanade både regeringssidan och de protesterande att visa återhållsamhet.

En viktig förklaring till balansgången är att precis som Mubarak-regimen i Egypten var, så är kungadömet i Bahrain en mycket viktig och trogen allierad till USA.

I Bahrain finns bland annat huvudbasen för den femte amerikanska flottan. Den spelade en avgörande roll i de två krigen mot Irak och skulle få en helt central funktion vid en eventuell konflikt med Iran.

USA har alltså stora strategiska intressen att bevaka, vilket förklarar USA tvetydiga reaktion till protesterna i olika länder i Mellanöstern efter Egypten.

På sin senaste presskonferens gav president Obama sitt fulla stöd till demonstranterna i Iran, övriga länder däremot nämndes inte med namn och istället kom Obama med råd till regimerna hur de ska klara av situationen.

– De styrande i de här länderna måste se till att de inte kommer på efterkälken, sa Obama, underförstått reformerar sina länder.

Ingen vet vad USA säger i det fördolda, men det är mycket möjligt att man trycker på för att kung Hamad ska demokratisera sitt styre för att föregripa mer demonstrationer. Kungen har också beslutat tillsätta en utredning som ska undersöka möjligheterna för olika reformer.

Så sent som i december hyllade utrikesminister Hillary Clinton Bahrain för, som hon sa, landets demokratiska framsteg. Oberoende bedömare har rankat Bahrain som ett av världens mest auktoritära länder.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista