Helén Nilsson.

Helén-mordet på väg att klaras upp

Uppdaterad 16:15
Ett av Sveriges mest omfattande och uppmärksammade mordfall, mordet på 10-åriga Helén Nilsson från Hörby, kan nu vara på väg att få en lösning. Polisen har gripit en 53-årig man vars DNA-prov stämmer överens med det DNA man lyckades få fram ur den sperma som hittades på den mördade flickan.

Polisen fick meddelandet om DNA-träffen från Statens kriminaltekniska laboratorium på onsdagen.

– Under onsdagskvällen arbetade vi med att lokalisera den här personen och strax före klockan 22 kunde vi med hjälp av polisen i Kalmar gripa honom, säger Henrik Malmkvist, chef för länskriminalen i Skåne.

Hölls fången
Helén Nilsson var 10 år när hon försvann kvällen den 20 mars 1989. I sex dagar letade polis, militär och frivilliga innan hennes misshandlade och döda kropp hittades gömd i svarta platssäckar utanför Tollarp. Hon hade hållits fången i flera dagar innan hon mördades.

Det har gått drygt 15 år nu och mordutredningen innehåller tusentals namn. För två månaders sedan beslutade polisen att mer eller mindre börja om från början.

Man gjorde en förnyad och fördjupad analys av undersökningsmaterialet och kom fram till 29 personer som man bedömde som mycket intressanta. DNA-prover från dessa personer har nu jämförts med den DNA-profil ett engelskt laboratorium lyckades få fram förra året ur de små rester av sperma som hittades på den döda flickans kropp.

”Utredningsarbetet har gått bra”
– Det har tagit ett antal månader. Arbetet har gått bra, det har gått fortare än vad vi trodde och på onsdagseftermiddagen fick vi alltså en träff på ett av oss insänt DNA-prov, säger Henrik Malmkvist.

Enligt det engelska laboratoriet är säkerheten mycket hög. En person på 15 miljoner, har just den aktuella DNA-profilen.

– Skälet till att han är anhållen är att vi har en träff mot en DNA-profil som vi erfarenhetsmässigt vet är en stark bevisning.

Både polis och åklagare menar att bevisvärdet av matchande DNA-prover är mycket hög och tidigare rättsfall visar att det räcker för fällande dom.

Fördjupad kartläggning
Polisen kommer nu att göra en fördjupad kartläggning av den misstänkte 53-åringen, hålla förhör med personer i hans omgivning och göra tekniska undersökningar av bostäder och platser som kan knytas till 53-åringen.

Enligt länskriminalchef Henrik Malmkvist har man under den 15 år långa mordutredningen aldrig varit så nära en lösning som nu.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista