Ringholms flygtur anmäld till KU

Finansminister Bosse Ringholm anmäldes på torsdagen till konstitutionsutskottet för att han flög med regeringens plan från Portugal till Stockholm för att delta vid LO-kongressens öppnande i lördags.

Regeringsplanet finns tillgängligt för kungen, regeringen och den högsta militära ledningen, med tanke på att deras säkerhet och deras arbetsförhållanden ibland gör att de inte kan flyga reguljärt.

Bosse Ringholm tog regeringsplanet från Lissabon till Stockholm i lördags morse, efter att han i samband med ett officiellt besök i Portugal sett matchen i fotbolls-EM mellan Sverige och Italien i fredags kväll. Resan kostade staten 75 000 kronor.

Bråttom till kongress
Ringholm hade bråttom hem för att hinna tillbaks till LO-kongressens öppnande i Stockholm i lördags. Kongressen inleddes klockan 12. Om han hade flugit reguljärt skulle han ha varit i Stockholm vid tretiden.

Bosse Ringholm var inbjuden till kongressen i egenskap av ledamot i socialdemokratiska partistyrelsen.

Ingen från LO-ledningen vill idag svara på frågan om det hade gjort något ifall han kommit lite sent, eller om resan skulle betalas av socialdemokraterna eller LO.

Inga kommentarer
Bosse Ringholm vill idag vill han inte kommentera resan, men hans pressekreterare Eva Rosengren säger att det inte är någon skillnad i vilken egenskap Bosse Ringholm deltog i kongressen.

– Han anser att han var regeringens representant på LO-kongressen, säger Eva Rosengren.

Han anser det?

– Mmm

Men om LO och partiet har bjudit in honom som partistyrelseledamot?

– Men han har uppfattat det som att han var regeringens representant, att det var viktigt att han som finansminister var med på LO-kongressen, säger hon.

Vill ha förklaring
Enligt reglerna för statsflygplanen, är de viktigaste skälen till att använda planet säkerhetsaspekterna och att skapa tidsvinster. Med tanke på ministrarnas säkerhetsrisker och arbetsförhållanden kan de ibland inte flyga reguljärt.

Konstitutionsutskottets ordförande, moderaternas Göran Lennmarker, säger till TT att han vill ha en förklaring av Bosse Ringholm. Lennmark anser inte att en resa mellan fotbolls-EM och en LO-kongress är någon tjänsteresa.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista