Calle Jonsson.

Calle Jonsson släpptes fri

Den 21-årige Calle Jonsson som greps på grekisk begäran på onsdagen, sattes vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen på fri fot igen.

Södra Roslags tingsrätt i Stockholm beslutade att ogilla den grekiska begäran om en anhållan.

Calle Jonsson, anklagas för att ha knivskurit en man på semesterön Kos sommaren 2001. Men tingsrätten ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl att anhålla honom.

Leif Silbersky är Calle Jonssons advokat.

– Det känns väldigt skönt att veta att svensk domstol gör en egen saklig prövning av situationen och kommer fram till just det jag sa och pläderade för; att det inte fanns några argument, inga motiv för varför man hade häktat Calle. Då underkände svensk domstol begäran här och sa att det här uppfyller inte de rättssäkerhetskrav som vi måste ställa, säger Leif Silbersky.

Internationellt efterlyst
På onsdagskvällen grep svensk polis 21-årige Calle Jonsson efter en begäran från grekiska myndigheter.

Calle Jonsson är internationellt efterlyst eftersom han i oktober förra året inte dök upp på den rättegång han var kallad till i Grekland. Han står enligt grekisk domstol åtalad för ”försök till uppsåtligt mord” och riskerar att som längsta straff få livstids fängelse.

Grekland hade begärt att Jonsson han skulle gripas och häktas men tingsrätten ansåg alltså inte att den grekiska myndigheterna kunde ange tillräckliga skäl för att han skulle frihetsberövas.

Grekiska myndigheter har fortfarande möjligheten att vid ett senare tillfälle begära Calle Jonsson utlämnad, men torsdagens beslut kan inte överklagas.

Åklagaren förvånad
Den svenske kammaråklagare Lars Västhagen var förvånad över beslutet att släppa Jonsson helt fri utan ens ett reseförbud.

Tingsrättens argument var alltså att åklagaren hade presenterat otillräckliga uppgifter.

Men åklagare Västhagen säger att Grekland har skickat in allt material som ska krävas i början att ett utlämningsärende.

– Det var väl lite oväntat. Att det i vart fall skulle bli ett fortsatt reseförbud, det skulle jag väl kunna tänka mig. Det normala är ju att vi har bara det materialet att gå på i samband med den här typen av förhandingar, säger Lars Västhagen.

Maria Höglund
maria.hoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista