Vinster men konkurrens för mäklarfirmor

Det är goda tider för de svenska fastighetsmäklarna. Flera av de största firmorna gör vinster som motsvarar en femtedel av intäkterna.

Det är dubbelt så mycket än vad som är rimligt, enligt mäklarsamfundets ordförande Solveig Lindell- Solberg.

– Om man tittar i en resultatrapportering bör det vara en vinstnivå som ligger från 10 procent och uppåt. Alla vill driva en sund och långsiktig affärsverksamhet, och då måste man bygga in stabilitet i företagen.

Högre vinster
Men en genomgång visar att de flesta stora mäklarfirmor de senaste åren gjort betydligt högre vinster än så.

För jätten FSB:s fastighetsbyrå utgjorde vinsten i fjol en femtedel, eller 20 procent, av omsättningen. För Bjurforsgruppen låg vinstmarginalen i fjol på 14 procent. Skandia-mäklarna hade en vinstmarginal på hela 25 procent.

Listan kan göras mycket längre än så över mäklare som gjort vinster långt över de 10 procent som Lindell-Solberg på branschorganisationen pratar om.

Konkurrensen ökat
Men trots att branschen visar så goda vinstsiffror, upplever många mäklare som jobbar med att sälja bostäder att konkurrensen ökat.

Fredrik Nildén förmedlar bostadsrätter för Svensk fastighetsförmedling i Stockholms innerstad.

– Det är vissa större byråer där anställda öppnat upp eget. Så det har kommit in nya aktörer. Det är även små aktörer som har gått ihop för att bilda kedjor, säger han.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista