Börsköp väcker känslor i USA

1:30 min

Frankfurtbörsens köp av New York-börsen skapar oro i USA, och ledande politiker kräver att New York ska finnas med först i det nya bolagets namn.

Amerikanska företag är mer vana vid att köpa upp utländska konkurrenter än tvärtom, så det kanske inte är så konstigt att Deutsche Börses övertagande av New York Stock Exchange väcker känslor i USA. Börser handlar ju bland annat om nationell prestige.

Pessimister i USA ser det som ett tecken på att New York håller på att förlora sin position som världens ledande finanscentrum, samtidigt som Kina flåsar USA i nacken.

Frankfurtbörsen försöker betona att det inte handlar om ett övertagande utan en sammanslagning, och att huvudkontoret ska delas mellan New York och Frankfurt liksom de två ledande befattningarna.

Men ett faktum är att den tyska sidan kommer att ha 60 procent av platserna i styrelsen. Och lustigkurrar har redan döpt om Wall Street till Wall Strasse.

Den tunga demokratiska senatorn Charles Schumer har reagerat på affären och krävt att New York åtminstone stå först i det nya namnet. Det verkar vara den känsligaste frågan, och det kommer att dröja en till två månader innan man enats om namnet.

Sammanslagningen beräknas leda till besparingar på i storleksordningen 400 miljoner dollar, och det har förstås också lett till oro i New York för uppsägningar.

Affären måste godkännas av myndigheterna på bägge sidor om Atlanten, och det kan inte uteslutas att den nationella prestigen kan komma att spela en viss roll i det beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista