Kommunerna kritiska till äldreförslag

Kommunen bör ta hela ansvaret för en sammanhållen hemvård för äldre. Det är ett av förslagen i Äldrevårdsutredningen som på torsdagen presenterade sitt slutbetänkande för socialminister Lars Engqvist.

Utredningen har haft regeringens uppdrag att genomföra en översyn av vård och omsorg för äldre människor tolv år efter Ädelreformen som innebar att fler äldre skulle vårdas i hemmet.

Både Kommunförbundet och Landstingsförbundet är negativa till utredningsförslaget.

”Inga nya pengar” 
– Det grundläggande problemet är att det finns resursbrister i många landsting inte minst när det gäller rehabilitering. Kommunerna har ju inga ytterligare resurser att sätta in utan man skapar nya förväntningar utan att tillföra några medel, säger Peter Persson, ordförande i Svenska Kommunförbundets socialberedning.

Allt fler äldre vårdas i hemmet, som en del av den så kallade Ädelreformen från år 1992.

Tanken med reformen var att flytta resurser från landstinget till kommunerna, som tog över en stor del av ansvaret för de äldre.

Kommunerna förslås få hela ansvaret
Men samarbetet mellan landsting och kommuner har inte alltid fungerat som det var tänkt eftersom ansvarsfrågan har varit oklar. Här föreslår därför Äldrevårdsutredningen att kommunerna i framtiden tar över hela ansvaret för hemsjukvården av de gamla.

Detta sker i dag endast i hälften av kommunerna. Detta är ett steg i att få en mer sammanhållen hemvård i kommunal regi där både hemtjänst och hemsjukvård ingår.

Regeringens särskilde utredare Bengt Holgersson föreslår en skatteväxling mellan landsting och kommuner för att finansiera förlaget, men inga ytterligare pengar kan kommunerna räkna med.

Därför anser både Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet att utredningens förslag inte leder till förbättringar för patienten eftersom man anser att det är resursbristen som är problemet och inte vem som har huvudansvaret för äldreomsorgen.

Samverkan om dem med stort vårdbehov
Äldrevårdsutredningen vill också se en lagändring så att landsting och kommuner är skyldiga att samverka kring vården av patienter med stora vårdbehov.

Men den största förbättringen tror Bengt Holgersson att de patienter som behöver läkarvård i hemmet kommer märka av om hans förslag antas om att landstinget enligt lag ska bli skyldigt att ordna läkare för hembesök antas.

Det betyder att kommunen får rätt att anlita en läkare och skicka räkningen till landstinget i de fall det inte kan få fram en doktor.

– Det är en stor grupp som i dag har sjukvård hemma som berörs. Det gäller framför allt dem som inte kan ta sig till en vårdcentral för ett läkarbesök. De kommer nu att få en möjlighet att få en läkare som kommer hem. För dem blir det ju en avsevärd förbättring, säger Bengt Holgersson.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista