Attentat i Turkiet inför Bushs besök

Fyra personer rapporteras ha dödats i bombdåd i de turkiska städerna Istanbul och Ankara på torsdagen, två dagar innan USA:s president Bush och ett 20-tal andra stats- och regeringschefer anländer för nästa veckas Nato-toppmöte.

Turkiet är inte ovant vid vare sig terrorism eller bombdåd och är ingen amatör i dess bekämpning.

Inför Nato-toppmötet med Bush och många andra statschefer är säkerheten och vaksamheten än mer uppskruvad, men sprängladdningen som utanför sjukhuset i Istanbuls Fatih-distrikt slet sönder en buss och dödade flera av dess passagerare demonstrerade att mot den här sortens dåd finns inget helt säkert försvar.

Den här attentatsplatsen är ungefär tre kilometer från det komplex där Natomötet ska hållas. I bombdådet i Ankara var det närmare, bara drygt 100 meter från av sidoentréerna till hotellet där president Bush checkar in om ett par dar.

Den sprängladdningen var apterad i en bag, och exploderade då en polis oförsiktigt gav den en spark just för att se efter om det var en bomb. På det förlorade han foten, men han och hans kollega överlever.

En av Turkiets militanta marxistiska grupper säger sig ligga bakom båda attentaten liksom tidigare flera av de relativt sett mindre sprängattentat som utförts i Istanbul och andra turkiska städer. De flesta passar in i mönstret från ännu längre tillbaks i tiden av dåd av anti-USA- och anti-Natovänstergrupper.

Mängder av medlemmar och sympatisörer till sådana grupper har inför Natomötet gripits i ett säkerhetssvep över hela Turkiet, men några är kvar där ute.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista