BAHRAIN

Tre döda och 231 skadade efter polisräd

Bahrains hälsominister uppgav under eftermiddagen att tre personer dödades i Bahrains huvudstad Manama i natt, rapporterar Reuter. 231 demonstranter skadades när kravallpolis stormade det torg där demonstranterna hade samlats för att protestera och kräva premiärministerns avgång.

I ett TV-framträdande tidigare idag meddelade en talesman från inrikesministeriet att landets armé kommer att vidta "alla nödvändiga åtgärder för att garantera säkerheten". Allmänheten uppmanades att undvika de centrala delarna av huvudstaden Manama

Sedan minst tre människor dödats i natt rapporteras om flera mindre sammanstötningar i huvudstaden Manama under förmiddagen. Kravallpolis slog under natten till mot demonstranter som samlats på ett torg för att kräva premiärministerns avgång.

En oppositionspolitiker i Bahrain säger till nyhetsbyrån Reuters att omkring 60 personer saknas efter nattens stormande av demonstrationen i Manama. Hur många som skadats är ännu oklart.

Från Bahrain twittrar den amerikanske journalisten Nich Kristof om hur sjuksköterskor och ambulanspersonal hotats av soldater och att upp mot 600 skadade redan i morse ska ha sökt sig till sjukhus efter att ha misshandlats eller skjutits med hagelgevär och gummikulor.

– Vi har hört om 200-300 skadade, men det är obekräftat ännu, säger i sin tur människorättsaktivisten Maryam al-Khawaja till TT.

Enligt al-Khawaja har läkare nu tillåtits komma till den öppna platsen kring Pärlmonumentet, där demonstranterna slogs ned av polisen och militären i natt, för att ta hand om skadade som fortfarande finns kvar där.

– Men där står också åtta kyllastbilar på den sidan där stridsvagnarna befinner sig och de har inte fått titta in i dem. Folk tror att det sannolikt finns döda kroppar i lastbilarna, berättar hon.

EU:s utrikespolitiskt ansvariga Catherine Ashton "fördömer starkt dödandet och våldet och manar till lugn och återhållsamhet i den här situation. Folks fredliga sätt att uttrycka sin oro borde mötas genom en dialog", sade Ashtons taleskvinna på torsdagen.

EU uppmanar i ett uttalande Bahrain att respektera folks rätt att protestera, rapporterar AFP.

Människorättsorganisationen Bahrain Centre for Human Rights uppgav tidigare idag att ambulanser har hindrats från att ta hand om skadade.

Situationen är väldigt allvarlig, säger människorättsaktivisten Nabil Rajab på telefon till TT under förmiddagen från ett av bårhusen i Manama.

– Jag har själv sett tre av de döda. En av dem hade fått hela skallen sönderskjuten i två bitar. Det finns rapporter om många, många skadade.

– Läkarna protesterar just nu eftersom hälsovårdsministern har stoppat ambulanserna från att köra ut. Det sägs att det fortfarande finns skadade på gatorna, men att ingen vågar gå ut och hämta dem.

– Sjukhuset har bett folk att komma och lämna blod, men folk är rädda för att bli skjutna.

– Det finns stridsvagnar på gatorna och bepansrade fordon, berättar Rajab.

Trots de styrandes beslut att möta demonstranterna med kraft tror inte Rajab att protesterna kommer att ebba ut.

– Folk från de platser och byar där de döda bodde kommer inte att hålla sig lugna.

– Självklart kommer situationen att förvärras, särskilt med tanke på att kungen och hans folk alltid anser att alla fredliga demonstrationer måste mötas med säkerhets- och militära medel.

– Folk är arga för att de dödas av säkerhetsstyrkor och kravallpolis som tagits in utifrån. Bahrains regering anställer inte sina egna medborgare i polisen och armén, av sekteristiska skäl, säger Rajab till TT.

Läkare och sjukvårdspersonal vid Salmaniya-sjukhuset i Bahrain demonstrerade på torsdagsförmiddagen mot att ambulanser hindrats från att ta hand om skadade demonstranter. Det rapporterar människorättsorganisationen Bahrain Centre for Human Rights via Twitter.

Läkarna kräver hälsoministerns avgång.

Flera sjukvårdare uppges ha blivit angripna under sina försök att hjälpa skadade demonstranter.

Enligt bahrainska bloggare hindras samtidigt utländska journalister från att komma in i landet.

Enligt Reuters såg torget på håll ut att vara i det närmaste tömt under torsdagsförmiddagen, fyllt av övergivna tält och bestrött med filtar och bråte. Dunster av tårgas kunde fortfarande kännas i luften.

(TT)

Fakta: Bahrain - kungen styr landet

#text=4355664#om den arabiska halvön, mellan Saudiarabien och Qatar. Bara sex av öarna är bebodda. Landet har 1,2 miljoner invånare enligt 2010 års folkräkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista