Demonstranter gripna i Libyen

2:13 min

Inte heller överste Kadaffis Libyen förskonas från protestvågen som sveper över arabvärlden med hårda sammandrabbningar de senaste dagarna på flera håll i landet. Åtminstone två personer demonstranter dödades i går, och åtskilliga aktivister uppges ha gripits i dag.

Det var här det började i går i Benghazi, 40 mil från Tripoli, med åtminstone två tusen ungdomar beväpnade med bensinbomber och stenar demonstrerande mot polisens gripande av Fathi Terbil, människorättsadvokat och framförallt orädd frispråkig kritiker av Kaddafis mer än 40-åriga regim.

Upproret spreds söderut och västerut, polisstationer sattes i brand, säkerhetsstyrkor slog tillbaka med tårgas och gummimantlade kulor och enligt en del källor också skarp ammunition. I dag är en "vredens dag" utlyst, med maningar till nya demonstrationer.

Det man hör demonstranterna ropa är inte bara att det inte finns någon annan Gud än Allah, utan också att Muammar, det vill säga Kadaffi, är Guds fiende.

En facebook-sida som uppmanar till dennes störtande hade i måndags 4 400 medlemmar, i går 9 600 och det bara växer.

Dessutom undertecknade 213 prominenta libyer från ett brett spektrum av samhället, advokater, läkare, studenter, politiska aktivister och till och med regeringstjänstemän en skrivelse som krävde rätten till fredliga demonstrationer.

Kadaffi borde känna sig rätt så säker i sin oljerika hårt tyglade polisstat, men höjde snabbt statstjänarnas löner och frigav ett antal fångar, inklusive människorättsadvokaten Terbil.

I Tripoli, som i andra huvudstäder i bältet över Nordafrika till Persiska viken, grubblar regimer över hur man ska kunna bemästra dessa proteströrelser som sprider sig lika förutsägbart som lava från ett vulkanutbrott, med utan något förutsägbart slut.

Protesterna drivs av missnöjen, i varje land unika, med det gemensamt att det är en ny generation som vågar utmana auktoritära förstelnade regimer så som deras föräldrar aldrig vågade.

Bengt Therner

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista