Stark exportökning för svenska företag

1:57 min

Svensk export fortsatte att öka under det sista kvartalet förra året, och efterfrågan är stark från alla svenska exportmarknader. Det visar dagens siffror från Svenska exportrådet.

– Ja, det är ju en fortsatt återhämtning i världsekonomin, och den verkar ju beröra precis alla regioner. Vi frågar ju då hur man bedömer efterfrågan för varje region, och vi får starka värden för alla regioner i världen. Speciellt glädjande är naturligtvis att det är ett så kraftigt lyft uppåt när det gäller Nordamerika, där det är betydligt fler företag som tycker att det är på väg upp nu, säger Mauro Gozzo, chefsekonom på Svenska exportrådet.

Hur länge kommer Sverige fortsätta att vara en tigerekonomi?

– Det där med tigerekonomi är kanske att ta i. Vi ska inte glömma att vi alldeles nyss hade en väldigt djup kris. Och än så länge är det frågan om att ta igen det vi förlorade. Sedan när vi verkligen börjar växa snabbare än de andra efter det, så kan man komma igen och diskutera vem som är tiger och vem som inte är tiger.

Svensk ekonomi beskrivs ju just så nu, som en tigerekonomi, vilket för tankarna till de snabbväxande ekonomierna i Sydostasien.

Och det finns alltså en stark optimism bland exportföretagen att det ska hålla i sig också.

I dag publicerar Statistiska Centralbyrån inflationssiffrorna för januari. Det ser ut att dra iväg lite extra nu, mätt i KPI, kostnadsprisindex. Den skuttar upp från 2,3 till 2,5 procent på årsbasis.

Det var det siffran som fick Riksbanken att höja räntan igen häromdagen, och dessutom att utlova räntehöjningar i stort sett vid varje tillfälle under hela året, kanske fem gånger till.

Om man vill komplicera lite kan man säga att den underliggande inflationen mätt i ett annat index, KPIF och KPIX, ligger betydligt lägre. 1,4 och 1,1 procent.

Det som drog upp KIP i januari var högre boendekostnader, där högre räntekostnader väger tungt. Men även högre elpriser, högre hyror och högre energipriser som exempelvis drivmedelspriser drar upp inflationstakten.

Riksbankens bedömning av inflationen på sikt stöds av exportrådets siffror i dag. Den snabbt stigande tillväxten, driven av exporten och resursutnyttjandet riskerar att leda till inflation på sikt. Och då höjs räntan.

Samtidigt finns det i all statistik för december och januari tecken som tyder på att den rekordsnabba tillväxten i svensk ekonomi mattades i slutet av 2010.

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista