Internetkonton utsatta för bedrägerier

Flera svenskar som sköter sina bankaffärer via internet har drabbats av bedrägerier. IT-brottslingar har lyckats komma åt uppgifter i bankkundens dator och med hjälp av dem flyttat pengar från kundens konto. Rikskriminalens IT-brottsrotel känner till uppemot ett tiotal sådana fall de senaste åren.

– Detta har drabbat både privatpersoner och åtminstone i något fall företag och det har skett på ett liknande sätt varje gång. Man har tagit över personens identitet och fört hans eller hennes pengar från konton som den här personen har, till andra konton, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalens IT-brottsrotel.

I de här fallen har de drabbade bankkunderna kopplat upp sig mot sin bank med hjälp av ett certifikat, en datafil som man får från banken, och ett personligt lösenord. De två sakerna ska se till att bara rätt person kommer åt kontot.

Men andra personer har alltså lyckats komma åt informationen och flytta pengarna till ett annat konto.

Stöldförsöken har stoppats
Än så länge har stöldförsöken kunnat stoppas, antingen i banksystemet, eller genom att polisen har gripit den person som ska hämta ut de stulna pengarna. Men man har knappast kommit åt hjärnorna bakom brotten, bara mellanhänder, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist.

Vilka banker det rör sig om vill han inte säga, men han anser att det är säkrare att använda ett annat system som banker också använder, nämligen med engångskoder, som visas på en dosa eller som man skrapar fram.

Delade meningar
Men det råder delade meningar om det. Johan Mårtensson, som är chef på på Sveriges IT-incidentcentrum som ska hjälpa företag och privatpersoner med datasäkerhet, tycker inte att man kan säga om engångskoder är bättre än lösenord.

– Nej, det kan man inte göra. Det finns för- och nackdelar med båda varianterna, säger han.

Hur ska man göra som bankkund om man vill försäkra sig mot att andra personer ska komma åt att tömma ens konto via uppgifter i datorn?

– Det bästa försvaret är att se till att man har ordning och reda i sin egen dator. Då skyddar man sig mot inte bara bankrelaterade problem utan även andra problem på internet. Då handlar det om att se till att man har en fungerande brandvägg, ett fungerande antivirussystem och uppdaterade operativsystem, säger Johan Mårtensson.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".