På väg ut?

Sacrédeus inte föreslagen till kd-styrelsen

Inför kristdemokraternas riksting i nästa vecka väcker valberedningens förslag till ny partistyrelse starka känslor. Flera kända namn som exempelvis EU-parlamentarikern Lennart Sacrédeus kommer inte att väljas om till partistyrelsen om valberedningens förslag går igenom.

Sacrédeus eget distrikt Dalarna, uppmanar nu övriga 22 distrikt att stödja deras nominering av Sacrédeus och gå emot valberedningen.

– Vi tycker att det är viktigt att han finns med i partistyrelsen för en ny period för att han representerar en opinion i partiet som annars inte känner sig riktigt representerad, alltså den mer EU-skeptiska delen av partiet, säger Ulrik Lindgren, som är ordförande för kristdemokraterna i Dalarna.

Sacrédeus ersättare
Samtidigt som daladistriktet kämpar för att behålla EU-kritikern Lennart Sacrédeus i kd:s partitopp så städar Sacrédeus ur sin lägenhet i Bryssel. För tiden som EU-parlamentariker är också slut.

Trots 28 000 personvalskryss är han nu ersättare i parlamentet eftersom kd tappade ett mandat. Kd var det riksdagsparti som tappade mest till Junilistan i valet och Lennart Sacrédeus själv oroar sig för vad som ska hända med kd om de EU-kritiska i partiet byts ut.

– Det vore olyckligt om vi får en mer begränsad partistyrelse som inte avspeglar partiets fulla väljarbas, säger han.

Mycket kan hända
Men av 28 partidistrikt är det hittills bara tre som tydligt tar ställning för daladistriktets nominering av Sacrédeus, de tre stora distrikten, kommer troligen att rösta för valberedningens förslag. Men mycket kan hända. En plats står tom eftersom den nominerade Jacob Forsmed hoppar av för att istället arbeta i partiordförandens stab.

Och många rikstingsledamöter kommer att bestämma sig in i det sista, för eller emot Sacrédeus och därmed också för eller emot förnyarna av partiet.

För Sacrédeus som bland annat är tydligt emot aborter och könsneutrala äktenskap anses av många tala för de som värnar de grundläggande kristdemokratiska värdena.

”Avspeglar inte hela kd”
Men valberedningens ordförande Göran Sydhage som hänvisar till att Sacrédeus mandatperiod är slut, som skäl till att han inte blir omvald, slår i från sig all kritik om att deras förslag till partistyrelse inte skulle representera alla åsiktsfalanger i partiet.

– Då får man förklara sig väldigt noga för dem som vi har föreslagit till partistyrelsen har ett enormt brett förtroende och står för precis alla de idéer som kristdemokraterna står för. Påstår man något annat är det nästa lite oförskämt mot de personer som vi föreslår, säger Göran Sydhage.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista