Svenska reningsverk klarar inte all antibiotika

Forskare oroade
1:37 min

Indiska läkemedelsutsläpp oroar forskare, men inte heller svenska reningsverk håller måttet. Svenska reningsverk klarar av att rena bort syntetiska antibiotika, säger professor Otto Cars, ordförande i nätverket ReAct.

Ekot har rapporterat om de stora problemen med utsläpp från indisk läkemedelstillverkning.

Naturen runt det indiska reningsverket utanför Hyderabad innehåller inte bara antibiotika utan också miljöbakterier som blivit resistenta. Företagen har inte klarat att rena sina utsläpp tillräckligt effektivt.

Men inte heller svenska reningsverk klarar av att rena bort syntetiska antibiotika, det säger professor Otto Cars, ordförande i nätverket ReAct.

– Vissa av de här antibiotika som är syntetiska kan inte elimineras hos oss heller, även om det naturligtvis hos oss i Sverige då är ett mycket mindre kvantitativt problem, säger Otto Cars.

Den svenska forskarrapporten som presenteras i dag visar att bakterierna i mark och vatten runt det indiska reningsverket har blivit resistenta.

Det som en följd av de höga halterna av mediciner i avloppet från läkemedelsfabrikerna i området. Forskarna har undersökt bakterier som finns naturligt i miljön, men de kan överföra sin motståndskraft till sjukdomsalstrande bakterier.

Forskaren Joakim Larsson är oroad.

– Om det händer är det väldigt allvarligt. Vi har ett stort problem med antibiotikaresistens i dag och Världshälsoorganisationen klassar det som ett av de tre största hoten mot folkhälsan, säger Joakim Larsson.

Professor Otto Cars som arbetat länge med frågor om antibiotikaresistens, anser att utsläppen från läkemedelstillverkning är ytterligare ett hot mot de antibiotika som fortfarande är effektiva.

– Det är svårt att säga i kvantitativa termer hur stort det problemet är i förhållande till den massiva felanvändningen av antibiotika inom både human- och veterinärmedicinen som förekommer globalt. 

– Allt utsläpp och all felanvändning av antibiotika måste man försöka komma åt. Risken är att det som släpps ut på det här sättet kommer tillbaka i kretsloppet genom vatten, jord, djur, människor och föda, säger Otto Cars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".