CSN granskar de som tjänar för mycket

Nu är det slut på möjligheten att tjäna mer pengar än vad som är tillåtet när man får studiemedel. Från och med i år mobiliserar CSN full personalstyrka för att komma åt alla de studenter som överskridit gränsen för vad man får tjäna.

Alla studenter som tjänade för mycket under 2002 har fått ett återbetalningskrav hem i brevlådan. Sammanlagt rör det sig om 7000 personer som tillsammans är skyldiga CSN 135 miljoner kronor. Slår man ut det blir det drygt 19 000 kronor per person att betala tillbaka.

CSN saknar resurser
De senaste fem åren har CSN inte haft resurser att jaga rätt på alla som tjänat mer än det s k fribeloppet. Det är den summa man är tillåten att tjäna om man tar studiemedel.

Många slank igenom eftersom en stor del av CSN:s personal jobbade med studiestödsreformen och därför inte hade tid att håva in skulder. Från och med i år är det ingen som kommer undan.

– Jag vill inte kalla det här för krafttag utan istället att vi är inne i en normal situation. Det känns naturligtvis bra, säger Magnus Forss som är presschef på CSN. Jag hoppas att den här uppgiften blir mindre och mindre och att våra studerande ska känna att det är bra att anmäla sin ändrade inkomst så att det slipper återkrav.

Återkrav tär på ekonomin
Än så länge får en student som pluggar heltid och tar fullt studiemedel inte tjäna mer än knappt 100 000 kronor per år. För att få reda på vilka som tjänat för mycket samkör CSN sina register med Skatteverket och det är därför som återbetalningskraven inte kommer förrän två år efteråt.

Egentligen ska pengarna in direkt, men om inte studenten har möjlighet hjälper CSN till med att göra en avbetalningsplan.

Ett återkrav spelar ingen roll för fortsatt studiemedel. Men har man fått två krav stryps studiemedlet tills man har betalat av det ena. En som drabbats av detta är Anna Poopuu som pluggar till sjukgymnast på Karolinska institutet i Stockholm. I mars i år fick hon ett krav på 15 000 kronor för 2002. Och i julas förra året fick hon ett krav på 10 000 kronor för 2001. Om hon inte betalar 10 000 innan sommaren är slut blir det inget studiemedel i höst.

– Det känns tungt. Eftersom man studerar har man ju inte så mycket pengar. Och när man får en till utgift varje månad så blir det jobbigt.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".