Aktiva ämnen i läkemedel tillverkas i Indien

2:07 min

Nya siffror som Läkemedelsverket tagit fram på Ekots begäran visar att nära hälften av den aktiva delen i de billiga läkemedelskopior vi svenskar konsumerar tillverkas i fabriker i Indien. Svenska mediciner blir då billigare, men till priset av svåra miljöproblem utomlands säger Charlotte Unger, miljöchef på Läkemedelsverket.

--  De största problemen är väl att vi gör något som inte är acceptabelt, att vi exporterar våra miljöproblem till ett annat land, säger Charlotte Unger, miljöchef på Läkemedelsverket.

Anil Dayakar på indiska miljöorganisationen Gamana i Hyderabad, bekräftar bilden av ett gigantiskt miljöproblem. Läkemedelsföretagen dumpar avfall rakt ut i naturen.

--  Fabrikerna dumpar sitt avfall i sjöar och i naturen, och det förfarandet ökar nu.

Det är framför allt de billiga läkemedelskopiorna, som tillverkas i låglöneländer. Nära hälften, eller 46 procent, av de aktiva ämnena i de utbytesmediciner vi får på apoteken är tillverkade i Indien. Det visade Läkemedelsverkets körning av dataregistren som Ekot begärt ut.

Det ställs i dag inga miljökrav på läkemedel. Karin Johansson, statsekreterare på Socialdepartementet håller med om att det behöver ändras.

--  Där har vi ju bett Läkemedelsverket att komma in med konkreta förslag på ändringar kring det regelverk som finns kring läkemedelsproduktion, för att kunna ställa högre krav.

I dag kan man inte ställa några miljökrav, är det ett problem?

--  Ja, självklart, säger Karin Johansson.

De flesta aktörerna, industrin, myndigheterna och politikerna, är rörande överens om att man måste ändra de globala reglerna för tillverkning av läkemedel, så att de inte bara säkrar människors hälsa utan, också miljön i tillverkningsländerna.

Men att ändra världsomspännande regelverk tar tid, säger Charlotte Unger på Läkemedelsverket.

 --  Den stora delen av arbetet handlar om att få upp frågan på bordet, att den är viktig och sedan tar lagarbetet kortare tid.

Och ungefär hur länge?

– Jag tror att man kan räkna med mellan fem och tio år.

Mona Hambraeus Anna Larsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.