Rekordstor börsnotering på gång

1:11 min

Den största börsnoteringen i Europa hittills i år kan vara på gång i Köpenhamn. Danska städ- och service jätten ISS, som bland annat ägs av svenska EQT, överväger att lista sig på börsen.

ISS köptes 2005 av Goldman Sachs Capital Partners och Wallenbergsgruppens riskkapitalföretag EQT.

Så sent som i januari avbröt ägarna samtal med riskkapitalisten Apax om ett köp av ISS och nu överväger man enligt ett pressmeddelande istället att notera företaget på Köpenhamnsbörsen.

Genom att ge ut en stor mängd nya aktier hoppas bolaget få in motsvarande 15,5 miljarder svenska kronor på noteringen.

ISS skriver i pressmeddelandet att börsnoteringen kan stärka framtida tillväxt och ge företaget bättre tillgång till kapitalmarknaderna.

I Danmark skedde ett antal större börsnoteringar i fjol, bland annat smyckesjätten Pandora och biovetenskapsföretaget Christan Hansen men enligt dansk press skulle en notering av ISS bli den största på 16 år.

ISS, som är ett städ- och serviceföretag finns i totalt 63 länder och är en av världens största privata arbetsgivare med mer än en halv miljon anställda, bolaget med huvudkontor i Köpenhamn hade ifjol en omsättning på motsvarande 87 miljarder svenska kronor.

David Rasmusson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista