Putin bergstopp i Kirgizistan

Putin nästa högsta bergstopp i Kirgisistan. Den ryske premiärministern hedras av kirgisiska parlamentet med att få ett berg uppkallat efter sig.

Lenin, Jeltsin och nu Putin. I Kirgisistan har parlamentet med stor majoritet röstat för att döpa en 4 446 meter hög bergstopp till Putintoppen. Tre snabba voteringar på mindre än en minut så var Putintoppen i Tien Shanbergen beslutad.

Regeringens förslag att namnge berget efter Rysslands starke man, idag premiärminister, fd president och KGB man är ett sätt att stärka vänskapliga band mellan Moskva och Bishkek.

Kirgisistans nye premiärminister Almazbek Tambajev gjorde sitt första symboliska besök som regeringschef just till Moskva några dagar efter det att han utsetts.

Putintoppen är mycket högre än Jeltsintoppen i närheten av sjön Issyk Kul. Jeltsintoppen på 3 500 meter fick sitt namn 2002.

Men högst av alla ryskklingande toppar är Lenintoppen på 7 134 meter och döpt redan 1928 under Sovjettiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista