Kinesisk tandborststillverkning i Norrbotten

I höst kommer tre kinesiska fabriker i Överkalix i Norrbotten börja producera pappmuggar, tandborstar och sockor. Något som på sikt kan betyda nya arbetstillfällen på orten.

Att ha kinesiska fabriker i Sverige ger flera fördelar. Sverige är ett stabilt land som är lätt att marknadsföra säger James Shi som är ansvarig för fabrikerna i Överkalix.

– När vi tillverkar i Sverige kallar vi det för ”made in Sweden”. Det kan vi ta betalt för, säger James Shi.

Början på något nytt
För de kinesiska investerarna var det viktigt att produktionen gick i ett tryggt land.

– Här ska vi satsa på det vi är duktiga på i Kina. Vi är bra på att tillverka små saker, lätt industri. Vi har flyttat de kunskaperna och maskinerna till Sverige och kan agera snabbt. Det här är närmare marknaden. Med den tanken bakom har vi startat det hela. Det är början på något nytt.

Fler arbetstillfällen
Arbetet i fabrikerna är automatiserat och kräver inledningsvis lite arbetskraft, vilket gör att lönekostnaderna blir små. I första skedet kommer tre personer att arbeta med maskinerna.

Målsättningen för företagen är komma igång snabbt och etablera sig på den nordiska marknaden. Lyckas man med det kommer produktionen att öka och fler arbetstillfällen skapas.

Overkligt
– Vi visar för andra kinesiska företag att det är bra att tillverka i Sverige, och sälja på den europeiska marknaden, säger James Shi.

Han har fått förvånade reaktioner i Överkalix.

– Jag har pratat med lite folk här och de tycker fortfarande att det känns overkligt att det kommer kineser och startar tillverkning i Överkalix. Men det är verkligheten och vi kommer fortsätta, säger James Shi.

Joel Hedin (SR Norrbotten)
joel.hedin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".