FN-möte om fattigdomen i världen

I FN-mötet Global Contact har ministrar, företagsledare, frivilligorganisationer och fackföreningar träffats för att diskutera hur de tillsammans ska minska fattigdomen i tredje världen. Global Compact är en av generalsekreterare Kofi Annans hjärtefrågor.

Annan menar att med hjälp av en globaliserad ekonomi skulle välståndet också komma de fattigaste till del, om bara företagen tar sitt ansvar.

Enligt Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg gör hans företag det.

– Vi var med från början, en av de första medlemmarna. Vi har vid ett antal tillfällen använt ett system som innebär att vi i ett katastrofområde snabbt, inom en dag eller två, kan upprätta ett gsm-nät. Räddningsarbetare som annars ska springa runt med walkie-talkies och knappast kan nå varandra,kan nu få full kontakt, enligt Svanberg. 

Ska storföretagen vara en del av utvecklingen i tredje världen?

– Det handlar inte bara om att skapa regler och kontroll utan lika mycket om att skapa inspiration och affärsmöjligheter. Och företagen drar naturligtvis nytta av det.

Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg deltog i runda bordssamtalen på Global Compactmötet i FN precis som flera andra svenska företag: Folksam, ICA, Skanska och Banco. Men det var också många som inte var där, framförallt Storbritannien och USA. Det gällde både företag och politiker. Något som irriterade Sveriges näringsminister Leif Pagrotsky.

– Det är så få regeringar som är med och stöttar detta att de resurser som FN har till sitt förfogande för att det här är väldigt små. Som det är nu är det de skandinaviska länderna och Schweiz som bär upp hela verksamheten i stort sett. Storbritannien, USA, Tyskland och andra deltar nästan ingenting. Det tycker jag är pinsamt, säger Pagrotsky.

Förhindra diskriminering
På tidigare möten har politiker och företagsledare tillsammans med fackföreningar och frivilligorganisationer bland annat enats om riktlinjer för att förhindra diskriminering och främja jämställdhet.

Nu redovisades siffror för hur det arbetet gått. Även om det viskades om att det inte finns några tvingande åtaganden bakom de stolta deklarationerna. Precis som med de normer för att förhindra att företagen blir en del av den utbredda korruptionen som finns i många länder, som nu antogs.

Sverige ligger i lä
Trots alla affärer som uppdagats i Sverige den senaste tiden, som Skandia och Systembolaget, menar näringsminister Leif Pagrotsky att Sverige ändå ligger i lä.

– Det finns ingen som går fri från detta. Det här är en verksamhet som måste bekämpas överallt. Men Sverige har trots det som kommit fram, ett anseende av att ha bättre resultat än många andra, säger Pagrotsky.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista