"En fantastisk svensk historia"

22 min

30 år innan sekretessen hävs släpper UD 400 sidor om Sveriges roll under Sovjetunionens fall. Det som började i Baltikum och kulminerade med kuppen i Moskva 19:e augusti 1991.

– Framförallt är det ett bidrag till historieskrivningen, säger utrikesminister Carl Bildt på telefon till Studio Ett.

-- Ja, det är en fantastisk historia, det vet vi nu, men det visste vi absolut inte då. Då var det bara jag och min medarbetare Lars Fredén som satt i Baltikum. Vi var tagna av det baltiska folkets vilja att bli fria, berättar Dag Sebastian Ahlander, konsul i Leningrad och ansvarig för de baltiska staterna då.

– Vi märkte att det var en stor skillnad på fältet i Baltikum mot den uppfattning som fanns hemma i Sverige, fortsätter han.

Då var det en socialdemokratisk regering med Sten Andersson som utrikesminister. Vid en resa till Baltikum frågade estniska journalister om och om igen om det var ok att Estland var ockuperat. Till slut svarade han irriterat nej och blev därmed bortkopplad från den baltiska politiken, eftersom detta var ett väl tidigt ställningstagande och olyckligt i förhållande till Sovjetmakten då.

Dag Sebastian Ahlander markerade svensk närvaro genom att åka runt i sin lilla bil i de baltiska länderna. Det var på den tiden då utlänningar hade begränsad rörlighet inom Sovjet. I Moskva t ex var det förbjudet att röra sig utanför en fyra mils zon för utlänningar. Diplomater övervakades också hårt.

– Avsikten med dagens offentliggörande är inte att värdera utan belysa det som hände då, säger Carl Bildt.

Utrikesministern hävdar att Sverige var världsledande när det gällde information då för 20 år sedan, minst lika bra som stormakten USA.

– Bara Sverige hade företrädare i Tallin och Riga, säger Ekots utrikeschef Christina Gustafsson och får medhåll av Dag Sebastian Ahlander, som tog emot världens diplomater i Baltikum från länder utan representation i dessa länder då.

Frilansjournalisten Malcolm Dixelius var SVT Aktuellts korrespondent i Moskva för 20 år sedan och har tidigare varit radions korrespondent i Moskva under Sovjettiden. Han påpekar att Boris Jeltsins roll underskattades.

– Det är tydligt att från början underskattade alla Jeltsins roll, det syns i ambassadör Örjan Berners rapport t ex. Senare svänger det, men i början kallas han populist.

Boris Jeltsin väljs i juni 1991 till president i Ryssland. Jeltsin välter kuppmakarna och tar ledningen för oppositionen. Han åker också till Estland och visar stöd för frigörelsen där.

– Skälet till den lyckliga utgången, att det blir en oblodig förändring har mycket att göra med Jeltsins roll i kuppen i augusti 1991, säger Malcolm Dixelius.

- Jeltsin är en av de bortglömda hjältarna i det här dramat, påpekar utrikesminister Carl Bildt.

Den sidan av Jeltsin överskuggades av det som hände senare när Boris Jeltsin efter att ha blivit omvald som president blev något av en pajasaktig figur, som drack för mycket och gjorde bort sig i offentliga sammanhang. Han utsåg själv sin kronprins dagens premiärminister, Vladimir Putin, som tog över när Boris Jeltsin avgick på nyåret 1999.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista