Sverige spelade viktig roll

2:32 min

I dag har svenska UD offentliggjort en stor mängd tidigare hemligstämplade rapporter från tiden kring Sovjetunionens fall och den baltiska frigörelsen i början av 1990-talet. Historiska dokument som visar att Sverige hade en viktig diplomatisk roll i det hela, enligt utrikesminister Carl Bildt.

En av dem som rapporterade flitigt till den dåvarande regeringen var Sveriges ambassadör i Moskva vid tidpunkten, Örjan Berner:

- Jag stod med Gorbatjov i samband med någon, jag tror det var en nyårsmottagning, där han då berättade för mig och några andra ambassadörer, som stod där, att "ni ambassadörer, ni ser bara delar av verkligheten. Jag ser helheten".

-Det var ju fullständigt felaktigt, berättar Örjan Berner.

Örjan Berner har åter ögnat igenom sina mångtaliga rapporter som ambassadör i Moskva mellan 1989 och 1994.

En dramatisk tid, där diplomaterna förberedde Sverige på ett eventuellt inbördeskrig.

Han befann sig också vid det vita huset, den ryska regeringsbyggnaden i augusti 1991 när stridsvagnar närmade sig under Moskvakuppen.

Men hans rapportering till Sverige utöver rådet att hårt fördöma en statskupp av antidemokratisk karaktär, var också att kuppen verkade osäker.

-Man såg att folk stod och pratade med besättningarna på stridsvagnarna och gav dom blommor och allt möligt sånt där.

-Officerarna stod och rökte i närheten och fäste sig inte vid det här. Det här var ju inte seriöst.

-Så beter man sig inte om man nu ska verkligen genomföra en ordentlig och kraftfull kupp.

Normalt gäller utrikessekretessen i 50 år. Men utrikesminister Carl Bildt har alltså beslutat att offentliggöra dokumenten redan 20 år efter att Estland, Lettland och Litauen återigen blev självständiga stater.

-Jag tyckte inte att det fanns någon anledning att ha detta hemligt längre. Sovjetunionen finns inte längre. Den hänsynen behöver vi inte ta.

-Sen ska jag säga att det finns vissa saker som fortfarande är hemliga. Vi kan inte redovisa vad andra länder sa till oss.

-Det är deras sak att redovisa, säger utrikesminister Carl Bildt.

Enligt Carl Bildt var Sverige det bäst informerade landet i världen gällande situationen i Sovjetunionen och hade också en viktig diplomatisk roll.

Efter att sovjetiska trupper i januari 1991 anföll fredliga demonstranter vid tv-tornet i Litauiska Villnius tog Sveriges ambassadör initiativet till ett möte med Boris Jeltsin som ville se ett självständigt Ryssland.

-Det visade ju Jeltsin att de nordiska staterna var aktivit engagerade. Jag lämnade över ett uttalande som de nordiska statsministrarna just hade utfärdat.

-Han nämnde då att Bush, alltså amerikanske presidenten hade uttalat sig förhållandevis vagt medan då de nordiska uttalandet var skarpt. Det plussades ju på av vårt besök.