Sverigedemokrat utesluten ur fackförbund

Ännu en aktiv Sverigedemokrat har uteslutits ur Transportarbetarförbundet. Efter en begäran från det lokala facket har Transports förbundsstyrelse beslutat att utesluta Sverigedemokraten Björn Fälth, som är invald i Vetlanda kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

Fälth utesluts ur Transport eftersom han enligt facket "stöder verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål eller på annat sätt uppträder illojalt".

Det skriver Vetlanda-Posten.

Transportarbetareförbundet hör till de fackförbund som agerar hårt mot medlemmar som är aktiva i Sverigedemokraterna. Sedan 2005 har en handfull uteslutits.

Martin Viredius, tredje ordförande och politisk ansvarig i Transport, förklarar att det framför allt handlar om SD:s rötter i den högerextrema rörelsen, och om att partiet står för en politik som anses strida mot Transports grundläggande värderingar.

Men samtidigt förklarar han att det finns en rädsla för att SD:s främlingsfientliga retorik ska slå rot hos medlemmarna, eftersom många känner oro över att jobb går till östeuropeiska förare eller bemanningsföretag som använder utländsk arbetskraft.

– SD:s förenklingar av orsakssambanden kan locka fram främlingsfientlighet i facken, säger Martin Viredius.

Men SD hävdar att Transport gör fel.

--Vi slåss också för lika rättigheter, bara du har uppehållstillstånd i Sverige eller är svensk medborgare, säger Eric Myrin, pressekreterare hos SD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".