Protestvågen når allt fler länder

Den folkliga vreden nådde ännu ett hörn av Mellanöstern i går när ungdomar drabbade samman med vakter utanför ett partihögkvarter i kurdiska Sulaymaniyya i norra Irak. Två personer dödades.

– Vakterna öppnade eld helt hänsynslöst, det var blod överallt, säger ett ögonvittne på telefon till Ekot.

Protestvågen i Mellanöstern sprider sig. Och i går nådde den alltså de kurdiska delarna av norra Irak.

Cirka 3 000 personer demonstrerade och krävde politiska reformer.

Protesterna riktade sig mot den höga arbetslösheten och utbredda fattigdomen och mot vad som ses som en omfattande korruption inom de två ledande kurdiska partierna; KDP och PUK.

Men demonstrationen urartade snabbt och när demonstranterna började kasta sten på KDP:s högkvarter i Sulaymaniyya, så öppnade alltså beväpnade vakter på byggnadens tak eld.

Minst två demonstranter dog och cirka 50 skadades.

Och oroligheterna fortsätter att sprida sig även på andra håll i mellanöstern. Protester hölls igår, förutom i Irak och Bahrain, även i bland annat Libyen, Jemen och Iran.

I Jemen dödades fyra demonstranter igår och de senaste dagarna har även rapporter kommit om att cirka fem personer dödats i Libyen.

David Carlqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista