Missbruk av tunga droger ökar inte

Användandet av marijuana ökar i världen medan missbruket av heroin, kokain och amfetamin ligger kvar på samma nivåer som på 1990-talet.

Det visar en stor narkotikarapport från FN som presenteras på fredagen.

Till att börja med konstaterar FN i sin World Drug report att de allra flesta avstår från droger trots att det varit en epidemi av drogmissbruk i världen sedan 1950-talet. Rapporten är den största genomgången i ämnet som organisationen gjort på flera år.  

Fyra procent har prövat droger
Av alla människor i världen över femton år räknar FN med att lite drygt fyra procent någon gång under förra året använde en olaglig drog. När det gäller tobak är det knappt trettio procent som någon gång tog ett bloss.

Av narkotikan står hasch och marijuana för den allra största delen, närmare bestämt 80 procent. En siffra som ökar på senare år eftersom missbruket av cannabis har ökat.

Missbruket av andra droger som heroin, amfetamin och kokain är ungefär lika utbrett i dag som i slutet av 90-talet.

Låg konsumtion i Sverige
Svenskarna har en i sammanhanget väldigt blygsam konsumtion av droger. I Tjeckien, Storbritannien, Frankrike och Spanien är det runt tio procent av alla personer över femton år som någon gång under förra året rökt hasch eller marijuana. I Sverige är siffran en procent, Danmark sju, Norge 4,5 och i Finland tre.

När det gäller amfetamin ges en liknande bild. Siffrorna är insamlade från hela världen och därför inte alltid helt jämförbara med varandra men ger ändå en god fingervisning över trender och mönster.

Andelen britter, irländare, danskar och spanjorer över 15 år som någon använt amfetamin under det senaste året är runt 1.5 procent.  Bland svenskarna är siffran 0,1.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista