Unga mot eliten i arabiska upproret

3:06 min

 Några gemensamma faktorer är pådrivande bakom det vi nu kallar Revolten i Arabvärlden. Stora ungdomskullar som tröttnat på att en extremt rik elit  styr utan hänsyn till folkflertalet. Globaliseringen kombinerad med nya kommunikationsvägar, internet, sociala medier, mobiltelefoner.

– I mer än 15 år har jag försökt få politiker och beslutsfattare i väst att begripa vad som var på gång. Att vi gick mot en katastrofal situation, som när som helst skulle kunna explodera, säger Hisham Kassem, egyptisk publicist och människorrättsaktivist.

– Idag är jag så trött på bristen på insikt i västvärlden, i USA och Europa. Dessa länders regeringar förlängde Mubaraks diktatur och gjorde ingenting för demokratin, hävdar han.

Han ser samma drivkrafter bakom det som pågår i Egypten i flera av arabvärldens länder. Stor andel unga, som är uppkopplade på nätet och inte längre kan isoleras av korrupta, diktatoriska och orättvisa regimer.

Här är i korthet vilka länder som är berörda:

Jemen Åtta demonstranter skadades på fredagen när en handgranat kastades in i folkmassan. Det uppger oppositionskällor och ögonvittnen i huvudstaden Sanaa. Ambulanser körde mot Hurriyatorget där de som vill tvinga regimen på fall har tältat i flera dagar.

Bahrain är ett av Mellanösterns mest uppkopplade länder, med ett internet som når nästan hela den knappa miljonen invånare. Mobiltelefonin är väl utbyggd och unga är välutbildade. De driver på de protester som pågår just nu mot kungadömet.

Ledaren för Bahrains shiiter sheikh Issa Qassem kallar polisens attack på demonstranter en massaker. Han anklagar regeringen för att ha stängt dörren för all dialog.

Fem människor dödades i prosterna under torsdagen. Sheikh Issa Qassem talade i en moské i en shiitiskt dominerad by i nordvästra Bahrain när tusentals samlades för fredagsbön.

I Egypten har strejker och protester inte upphört. På Tahrirtorget samlas under fredagen, som är ledig dag i den muslimska världen, många tusen åter för att sätta press på att demokratiska förändringar och reformer verkligen sker.

Libyen Minst 34 människor har dödats i protester mot landets ledare Moammar Gaddafi under det som kallas för Vredens dag. Khaddaffi har lett Libyen i mer än 40 år.Inspirerade av revoltvågen i arabvärlden har unga gått ut på gatorna också i Libyen. Ett land där internet inte är lika spritt och som hålls betydligt mer isolerat än många andra av de arabiska länderna i Nordafrika.

Libyen har beslutat skjuta upp Arabförbundets möte och hänvisar till "omständigheterna i landet".

Algeriet En tidigare ledare i regimen Abdelhamid Mehri går ut och kräver omfattande politiska förändringar i ett öppet brev till presidenten Abdelaziz Bouteflika.

Marocko måndag kommer premiärministern Abbas El Fassi träffa oppositionen och diskutera parlamentet, men revolten i övriga arabvärlden kommer säkert att komma upp i samtalen, säger olika partiledare till franska nyhetsbyrån AFP.

Iran De som gick ut på gatorna i protester den 14:e februari anklagas av regimen för förräderi. Proregimprotester har hållits i Teheran och särskilt intensivt under fredagens fredagsbön. Under protesterna dödades minst två och många greps, de sitter fortfarande fängslade. Men nätsidor knutna till oppostionen har ändå manat till nya proteseter på söndag för att sörja de två som dödades då: konststudenten Saane Zhaleh och 22 årige Mohammad Mokhatari.  Båda sidor hävdar att de två tillhörde deras sida.

Irak I kurdiska norra Irak dödades två unga kuder när säkerhetsstyrkor sköt mot demonstranter.

Tunisien Den avsatte presidenten Zile El Abindine Ben Ali har fått en stroke och ligger i koma i ett saudiskt sjukhus, enligt en familjemedlem. Samtidigt avslöjas mer och mer om den korrupta regim han ledde.

Maria Persson Löfgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista