Hård kritik mot SJ för dålig trafik

Landshövding Mats Svegfors har tröttnat på tågförseningar, indragna avgångar och allt dyrare biljetter. Nu skriver han och två generaldirektörer klagobrev till regeringen.

Tillsammans med generaldirektörerna Sören Häggroth, Fortifikationsverket och Thomas Korsfeldt, Energimyndigheten, har landshövding Mats Svegfors skrivit ett argt klagobrev till Näringsdepartementet.

– Det är ju jättebra med järnvägar men det bör helst gå tåg på dem också, säger landshövding Mats Svegfors.

Utdragna förseningar, indragna avgångar, och dyrare biljetter. SJ:s service har blivit sämre i Mälardalen, samtidigt som regeringen nu satsar ordentligt på att bygga ut järnvägsnätet.

Förbrukat förtroende
Mats Svegfors säger att SJ har förbrukat ett gemensamt förtroendekapital.

– Jag tycker at kundrelationen har varit uppseendeveckande. Det är en del av problemet. Men den stora frågan är vilka förutsättningar SR har att driva en väl fungerande pendlingstrafik. Där ligger inte svaret bara inom SJ utan också i den statliga trafikpolitiken.
– Det vore motiverat att ta en ordentlig diskussion om hur de ekonomiska villkoren för pendlingstrafiken bör se ut i den nya storstadsregions som växer fram.

För medarbetarna som efter Fortifikationsverkets och Energimyndighetens flytt till Eskilstuna måste kunna pendla, och för pendlare i allmänhet, hoppas de tre nu kunna göra något.

– Just den här skrivelsen förändrar inte världen. Men den kan bidra till att förändra världen lite grann.

Hanna Eklund
hanna.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista