Kista-gallerian vållar miljardtvist

Byggbolaget Skanska som byggde gallerian träter med ägarna om betalningen. Peter Gimbe, presschef på Skanska, ger sin version av saken.

– Vi har ju byggt den här gallerian som stod klar i december 2002 och som har blivit en succé. Men kunderna, Landsförsäkringar Liv och den Tyske Banken har inte velat betala oss för allt arbete som vi har utfört, säger Peter Gimbe.

Byggdes för två år sedan
Köpcentrat i Kista i norra Stockholm byggdes ut och rustades upp för två år sedan. Efter ombyggnaden har antalet besökare ökat kraftigt.

Men nu tvistar gallerians ägare, bland annat försäkringsbolaget Länsförsäkringar Liv, med byggbolaget Skanska om betalningen.

Enligt Michael Östlund, som är informationschef på Länsförsäkringar, är problemet att Skanska inte gjort ett bra jobb.

– Kista galleria har påkallat det här skiljedomsförfarandet för att man inte är nöjd med utförandet. Till exempel så är inte anläggningen slutbesiktigad ännu.

Avgörs i skiljenämnd
Tvisten sluts nu alltså i en skiljenämnd. Det är ett vanligt sätt för företag att lösa tvister utan att behöva gå till domstol. Men vad som är ovanligt är de stora beloppen det handlar om. Skanskas och Kista-gallerians krav på varandra är totalt ungefär 1,5 miljarder kronor.

Det ska jämföras med de 2,7 miljarder det kostade att bygga gallerian.

Enligt Michael Östlund på Länsförsäkringar kan tvisten vara löst inom ett år. Dessförinnan lär det inte bli fler storaffärer mellan de båda bolagen.

Men Peter Gimbe på Skanska tror inte att relationerna med Länsförsäkringar behöver vara förstörda på sikt.

– Vi har gjort affärer med Länsförsäkringar Liv tidigare utan några problem. Vi hoppas och tror att de kommer att göra rätt för sig. Då kommer vi säkert att kunna göra affärer framöver.

Kalle Nilsson
Kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista