Näringslivstopp tvivlar på klimatlarmen

1:38 min

Sverker Martin-Löf, ordförande för maktbolaget Industrivärden och en av det svenska näringslivets mäktigaste män, ifrågasätter om det finns vetenskaplig grund för klimatlarmen.

Enligt Martin-Löf finns det oerhört många vetenskapliga fakta som talar emot den bild av växthuseffekten som råder i dag.

– Ska man driva så genomgripande förändringar ensidigt då ska man ha oerhört mycket bättre på fötterna än vad man har i den här debatten.

Vad är det för vetenskapliga fakta som pekar åt en mer skeptisk hållning?

– Det finns oerhört mycket sådan fakta i många rapporter som man kan läsa i dag.

Vad är det för rapporter?

– Jag kan inte nämna dem vid namn just nu, men jag vet att det finns många. Jag har läst flera av dem.

Sverker Martin-Löf är sedan förra året ordförande för Industrivärden och sitter därmed i toppen för den vid sidan av Wallenbergsfären viktigaste maktgruppen i svensk industri, med bolag som Handelsbanken, Volvo, Skanska, SCA, SSAB och Ericsson.

Sverker Martin-Löf tror att det inte bara är av omsorg om miljön som politikerna lyfter fram klimatproblemen. Viljan att hitta nya skatteintäkter påverkar också, tror han.

– Klimatområdet har blivit ett intressant område för beskattningar av olika slag. Många gånger har man kanske en tendens att lyfta fram det här problemet mer än nödvändigt.

Sverker Martin-Löf varnar också för Riksbankens räntepolitik. Räntehöjningarna stärker kronkursen och det hotar exportindustrin, anser han.

– Om Sverige tar en alltför aggressiv räntebana, jämfört med omvärlden, är det stor risk att kronan stärks kraftigt och är det något som svensk exportindustri är känslig för är det valutakurserna.

– Det kan slå tillbaka snabbare än vi tror.

Tomas Ramberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista