Ny teknik räcker inte för att lösa Palmemordet

2:30 min

På måndag den 28 februari har det gått 25 år sedan statsminister Olof Palme mördades. Mordet skulle ha preskriberats nu, men förra året beslutade riksdagen att avskaffa preskriptionstiden för bland annat mord. Så mordutredningen fortsätter. Samtidigt utvecklas tekniken när det gäller bland annat DNA-spårning, men i det här fallet lär inte den nya tekniken räcka till för att lösa mordet, tror Tore Olsson som är laboratoriechef på statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping.

– Problemen är ju naturligtvis att det har gått så lång tid och att man inledningsvis i utredningen inte visste vad som väntade i framtiden, säger Tore Olsson laboratoriechef på statens kriminaltekniska laboratorium.

Det finns uppgifter om att mördaren la sin hand på Olof Palmes axel innan han sköt. Men sedan dess har kläderna hanterats av så många människor och på ett sådant sätt att eventuellt DNA från mördaren inte kan finnas kvar. Och de kulor som hittades vid mordplatsen rengjordes så att alla eventuella spår försvann.

På den tiden var DNA -spårning något forskarna bara anade skulle bli en möjlighet, det började användas i England först året efter 1987. Det skulle ha varit helt annorlunda om dagens teknik hade varit tillgänglig.

– Det hade säkert betytt att vi skulle kunna slå fast att kulorna faktiskt passerat Palmes kropp. Det hade också varit aktuellt att titta på klädesplaggen om det funnits kontakt från gärningsmannen. Det hade säkert funnits flera ingångar. Chansen att lösa mordet hade ökat på forensisk eller kriminalteknisk grund att få en bevisning, säger Tore Olsson.

2006 hittades ett av de vapen som varit mest intressant i utredningen det så kallade Mockfjärdsvapnet. Men det var för rostigt för att avgöra om det var mordvapnet. Och det enda Tore Olsson ser nu som Skulle kunna innebära ett genombrott i utredningen vore om mordvapnet hittades och var i tillräckligt bra skick. 

--  Det är det mest konkreta jag kan se som skulle kunna vara en start i att nysta i vem som eventuellt hållit i vapnet, säger Tore Olsson.

I övrigt är det svårt att se en lösning, men det kan komma fram nya vittnesuppgifter, ny bevisning och i och med att tekniken går vidare vet man inte nu vad som blir möjligt i framtiden.

--  Det finns säkert möjligheter som vi kanske inte känner till. Det är svårt att utesluta att det kommer upp något nytt och det är svårt att veta vilka omständigheter som kan komma fram och som kan vara värdefullt att utreda, ur en teknisk synvinkel, säger Tore Olsson.

Fråga

Gunilla Österlund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista