Inga fler dvärgbandmaskar funna

1:11 min

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt har man inte hittat några fler parasiter hos de rävar i Uddevallatrakten som ytterligare analyserats, efter landets första fynd av dvärgbandmask hittades där i helgen. Men fler analyser ska göras på fler djur.

De nio rävarna som nu har undersökts kom från samma område i Uddevallatrakten där man upptäckte den första dvärgbandmasken någonsin hos en räv i Sverige.

Då hade man undersökt 300 rävar som skjutits under förra året, och eftersom människor kan smittas via maskens ägg som hamnar på svampar och bär via djurens avföring, tar myndigheterna upptäckten på stort allvar. Risken för smitta är låg, men kan vid värsta scenario ge så svåra skador på levern att den smittade dör.

Samtidigt som ytterligare analyser fortskrider från flera djur är rekommendationen sedan tidigare att låta avmaska sina hundar, särskilt om man tagit med djuret utomlands, och att tvätta händerna noggrant efter ha plockat svamp eller liknande i skogen, främst kring Uddevallatrakten.

Men än så länge tyder mycket på att spridningen är begränsad, säger Michael Diemer vid avdelningen för husdjur och hälsa vid Jordbruksverket.

– Det är tråkigt att vi har hittat en räv, för det innebär att vi har smittan i landet. Men det är fortfarande så att den enda indikationen om förekomst av parasiten har vi från det här området.

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista